Danske afäär

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Isiklikult on mul kama, mis saab Taani Danske Bankist, aga päid tahaks veeremas näha. See pank andis hoobi Taani mainele, aga eriti kõrge kaarega lasti plekk Eesti kuuereväärile. Õigus on neil, kes ütlevad, et Danske afäär ussitab veel kaua. Loodan väga, et uurimise tulemusena mõistetakse Danske Bank süüdi rahapesus eriti suures ulatuses. Majandusuudiste portaal Bloom­berg andiski juba teada, et süüdijäämise korral ootab panka Taani riigilt 535 miljoni eurone trahv.

Kuna juurdlusi tehakse mujalgi, ei välista Bloomberg, et kokku võib trahvisumma ula­tuda üle 1,2 miljardi euro. Viimastel andmetel pesti läbi Danske Banki Eesti filiaali üle 200 miljardi euro mitteresidentide ­raha. Muide, Rootsist kuuldus eile, et Eesti filiaalis küüritud summa võib küündida isegi 300 miljardi euroni.

No ei usu, et Taani emapangas ei teatud, mis toimub Eesti filiaalis, kuid nüüd üritatakse panga Eesti töötajatest teha ainsaid patuoinaid. Taani on olnud küll ammune Eesti iseseisvuse ja arengu toetaja, aga sõpradega nii ei tehta. Küsimus on summas, mida Eesti võiks maine määrimise eest nõuda. Näiteks 500 miljonit eurot. Kas selle ­rahaga saaks Tallinna–Pärnu–Ikla maantee täies pikkuses ehitada neljarealiseks?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles