Tiiu Kimber – jõutõste maailmameister vanaemade klassis

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiiu Kimber rääkis, et Pärnu ­Vanapargis, kus see foto võetud, oli ühe tamme all liivakast, kus tema lapsena mängis. See tamm muide oli tema mäletamist mööda toona, nüüdseks pea 70 aastat tagasi sama jäme kui praegu.
Tiiu Kimber rääkis, et Pärnu ­Vanapargis, kus see foto võetud, oli ühe tamme all liivakast, kus tema lapsena mängis. See tamm muide oli tema mäletamist mööda toona, nüüdseks pea 70 aastat tagasi sama jäme kui praegu. Foto: Urmas Luik

Jõutõstmist nägi Tiiu Kimber esimest korda oma silmaga võistlustel, kui oli üle 50aastane. Treenimagi hakkas siis, kui ise Pärnus Ringi tänavas 1998. aastal jõusaali avas. Esimest korda võistles ta kolm aastat hiljem. “Ma ei teadnudki, mis jõutõstmine on. Esimesed nõuanded sain kohtunike käest, nad seletasid,” meenutab ta.

Tänavu mais tuli Tiiu Kimber 70aastaste vanuseklassis maailmameistriks, kui surus rinnalt 55 kilogrammi. Pärast võistlust tuli aga haiglaravile minna, sest süda läks rütmist välja. Jõusaali haldas toimekas naine kolmes Pärnu ­paigas 20 aastat, viimati Reldori tööstuskülas, aga pani selle saali tänavu juunis kinni. Nüüd võttis ta kätte ja kolis maale suvemajja, kaasas trennimasinad, kaks kassi, kunstikogu ning enda jäädvustatud loodus- ja aktifotod.

Kas jõusaali pidamisega on nüüd kõik?

Ainil (poeg Ain Kimberil, S. M.) on spordihallis jõusaal, aga mina lõpetasin ära. Kuule, ma olen 70 juba nädala pärast! Alustan nüüd vanainimese elu. Proovin vaiksemalt võtta, ei rabele nii palju.

Ja sulgemine oli majanduslik otsus?

Viimased aastad jäi järk-järgult kliente vähemaks. Muidu korraldasime ikka võistlusi, aga mingeid üritusi ega reklaami me viimastel aastatel ei teinud. Haiglas oli aega mõelda, et mis asja ma rabelen, kui võin pensionist ära elada. Trenniseadmed on mul ju olemas. Ma ei pea jõusaalis käima raha eest.

Kui leidub raha, lähen võistlema, sest osavõtumaksud on kõrged ja sõit maksab. Eestis ei ole ju raske 30 euroga siia-sinna liikuda. Rahvusvahelistel võistlustel on 100 eurot osavõtumaks, peale selle sõit. See on ikka kallis lõbu ja midagi sealt ei saa peale medalijunni. Kõik küsivad: “Mis sa saad sealt?” Oma lõbuks käin ja pilte olen saanud loodusest. Viimati sõitsime Ainiga läbi ­mitme riigi ja selle reisiga tegin mitu näitusepilti. See on suur asi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles