Kuningapaari Pärnu visiidi lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu linnapea (1996–1999) Vello Järvesalu kinkis Norra kuninglikule paarile kunstnik Vello Paluoja maali Pärnu raekojast.
Pärnu linnapea (1996–1999) Vello Järvesalu kinkis Norra kuninglikule paarile kunstnik Vello Paluoja maali Pärnu raekojast. Foto: Henn Soodla

Kroonitud päid on ajaloos Pärnusse ikka juhtunud, aga taasiseseisvunud Eestis ajas pärnakate meeled ärevile Norra kuninga Harald V ja kuninganna Sonja riigivisiit Eestisse 31. augustil – 1. septembril 1998. Peale Tallinna külastas kuninglik paar Pärnut. Enne seda olid väljaspool Tallinna käinud vaid Rootsi kuningas ja kuninganna, nimelt Tartus. Toonane Norra suursaadik Eestis Kai Olaf Lie ­ütles vastuseks Pärnu Postimehe küsimusele, kuidas teiseks linnaks valiti just Pärnu, et kuninglike visiitide tava on külastada peale riigi pealinna veel mõnda linna.

Pärnu valikul oli mitu põhjust: geograafiline asend mere ­ääres, hea maine kuurortlinnana ja soojad suhted sõprusmaa­konnaga Norras.

Sõit Pärnu poole algas 1. septembril kell 10. Pärnusse suunduv tee tehti puhtaks pargitud autodest ja kuningapaari läbi­sõidu ajaks suleti liiklus. Kõrgeid külalisi turvas 100 turvafirmade töötajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles