Kunstnik manab värvikatel maalidel esile Eesti peo

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
„Eesti pidu“ on meeleolukas maalinäitus, mis annab värvika ülevaate Eestis tähistatavatest pidupäevadest ja neid tähistavatest inimestest.
„Eesti pidu“ on meeleolukas maalinäitus, mis annab värvika ülevaate Eestis tähistatavatest pidupäevadest ja neid tähistavatest inimestest. Foto: Repro

Kunstnik Fred Kotkas avab homme õhtul Pärnu linnagalerii kunstnike majas “EV 100” kunstiprogrammi kuuluva näituse „Eesti pidu“.

Kunstniku seletuse järgi on „Eesti pidu“ meeleolukas maalinäitus, mis annab värvika ülevaate Eesti pidupäevadest ja nende tähistatajatest. Vaatluse alla on võetud kõikvõimalikud sündmused, mis annavad meile põhjuse kokku tulla ja rõõmustada.

Sündmuste keskmesse on valitud eri tausta ja maailmavaatega inimesed, andes läbilõike meie kontrastsest ühiskonnast. Ainestikule on lähenetud mitme nurga alt, näidates nii seda, milline on eri inimrühmade ettekujutus ühest õigest peost, kui seda, milliseks kujuneb oleng, kui asjaosaliste arvamused kipuvad lahku minema.

Peale tähistamise on kajastatud pidude ettevalmistamist ja neist toibumist. Ja meeleolu, mis valitseb siis, kui ei saagi pidutseda.

Näituse eesmärk on pakkuda mõtlemapanevat kunstielamust, mille naljaka ja meelt lahutava fassaadi taga peitub ühiskonna murekohtadele tähelepanu tõmbav sisu. Autor ei vibuta näpuga ega anna hukkamõistvaid hinnanguid, vaid läheneb ainestikule erapooletu vaatlejana, jättes vaatajale vabad käed järeldusi teha. Kuid ilmselt ei jää varjatuks, et näituse tagamõte on selge soov avada kartulikeldri uks ja lasta sinna natuke valgust ja värsket õhku.

32aastane Fred Kotkas on maalikunstnik ja illustraator. Ta lõpetas 2012. aastal Eesti kunstiakadeemia vabade kunstide osakonna ja tema teosed kajastavad elunähtusi absurdses ja tragikoomilises võtmes. Kotkase varasemad isikunäitused on toimunud Temnikova & Kasela galeriis (2013) ja Hobusepea galeriis (2012).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles