Väitlusturniiri esimese etapi võitsid Pärnu noored

Raido Keskküla
, veebitoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored väitlejad Karl Kontus, Kristin Parts ja Helery Maidlas Istanbuli vaatamisväärsustega tutvumas.
Noored väitlejad Karl Kontus, Kristin Parts ja Helery Maidlas Istanbuli vaatamisväärsustega tutvumas. Foto: Erakogu

Nädalavahetusel toimus Pärnus keskkoolide väitlemise Eesti meistrivõistluste esimene etapp teemal “Eestis tuleks erakondade rahastamise põhimõtteid muuta.” Osales 38 võistkonda, etapi võitis Pärnu ühisgümnaasiumi ja Sütevaka humanitaargümnaasiumi ühisvõistkond.

Pärnu Koidula gümnaasiumis toimunud etapil osales 38 võistkonda 20 gümnaasiumist Tallinnast, Tartust, Pärnust, Kuressaarest ja teistest linnadest. Finaalis olid vastamisi Tallinna Inglise kolledži võistkond Elenchus ning Pärnu ühisgümnaasiumi ja Sütevaka humanitaargümnaasiumi ühisvõistkond Ühisel jõul.

“Lihvisime iga vooruga oma argumente ja loogikat järjest paremaks ja tegimegi ära! Kõik erakondade rahastamise põhiküsimused on nüüd küll hästi selged,” kommenteeris võitnud võistkonna liige, Sütevaka humanitaargümnaasiumi õpilane Helery Maidlas. Temaga koos väitlesid Kristin Parts ja Karl Kontus ühisgümnaasiumist. Võistkonda treenis ajalooõpetaja Siim Ruul. Sama võistkond esindas suvel Eestit väitluse maailmameistrivõistlustel Türgis Istanbulis.

Pärnus toimunud finaalis välja pakutud plaani kohaselt tuleks erakondade rahastamises täielikult loobuda eraannetustest, sest see annab varakate inimeste häälele suurema kaalu erakondade tegevuses riigi elu kujundamisel, mis on ebademokraatlik. Eitav pool kaitses inimeste õigust osaleda ühiskonna asjade korraldamises olenemata sellest, kas panuseks on annetus erakonnale, valimas käimine või erakonda tutvustavate flaierite jagamine tänaval.

Seitsmeliikmeline kohtunikepaneel leidis väitluse lõpuks, et finaalis olid jaatava võistkonna argumendid tugevamad ning esitus veenvam.

Väitlemises korraldatakse keskkoolidele Eesti meistrivõistlusi 1994. aastast. Osalevad kolmeliikmelised võistkonnad ja Eesti meister selgub kolme etapi kokkuvõttes kevadeks. Igal etapil toimub viis eelvooru, poolfinaalid ja finaal.

Kõik väitlused on ühel ja samal teemal, milleks sel korral oli erakondade rahastamispõhimõtete muutmise vajadus. Teema tehakse teatavaks kolm nädalat enne iga etappi, mis jätab õpilastele võimaluse põhjalikult valmistuda. Nädal aega tagasi toimus kõikidele osalejatele Allar Jõksi teemaloeng.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles