Spordinädal kutsub seenelegi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Spordinädal sai Pärnumaal hoo sisse Rannastaadionil Cooperi testiga, kus 12 minutiga tuli läbida võimalikult palju meetreid.
Spordinädal sai Pärnumaal hoo sisse Rannastaadionil Cooperi testiga, kus 12 minutiga tuli läbida võimalikult palju meetreid. Foto: Elise Saarna

Eesti suurim liikumisharrastuse sündmus spordinädal sai Pärnus hoo sisse Rannastaadionil Cooperi testiga, kus 12 minutiga tuli läbida võimalikult palju meetreid. Rohkelt spordisündmusi on Pärnumaal ja mujal Eestis kavas selgi nädalal.

Omanimeliste jooksutrennide eestvedaja Anu Teppo otsustas spordisõprade rõõmuks korraldada Cooperi testi kohe kampaania avapäeval ehk möödunud pühapäeval. Kui hommikul niru ilmaga tundus, et ta peab üksi jooksma, siis õhtuks tuli ilmataat appi ja nii silkas Rannastaadionil koguni 48 tublit liikumishuvilist.

Meestest tegi 12 minuti jooksul parima tulemuse aastajooksugi kokkuvõttes kinni pannud Martin Tarkpea, kes läbis 3550 meetrit. Naistest märgiti pikim distants korraldaja Teppole, kes enne jooksu lubas kolm kilomeetrit täis joosta. Selle eesmärgi ta täitis ja 30 meetrit tuli lisagi. Sama tulemuse sai kirja Jaana Õunaid. Laste seas krooniti aga võitjaks 11aastane Robin Pentma, kes läbis 2860 meetrit.

Spordisündmusi igale maitsele

Spordisündmusi tuleb sel nädalal suures koguses. Üritusest võtavad osa pea kõik Pärnumaa koolid ja lasteaiad, kus toimuvad spordipäevad. Sportlikke ettevõtmisi pakub oma töötajatele mitu Pärnumaa ettevõtetki. Kogu riigis mahub spordinädalasse ligemale 800 üritust, neist suur hulk Pärnumaalgi.

Näiteks ülehomme oodatakse Kihnu jalgrattamatkajaid, kes sõidavad läbi kõik Kihnu külad ja otsivad üles Kiäräbä allika, Kuhjalavametsä, Kahutagusõ ja muud ilusad kohad.

Neljapäeval korraldab orienteerumisklubi West Uulus 25. RMK Pärnumaa orienteerumisneljapäevaku ja Ares toimub kohaliku pargijooksu sarja neljas etapp.

Rattaretk on mõeldud Pärnumaa spordinädala tähtsündmusena
Vahur Mäe

Reede õhtul tasub haarata kepid kaenlasse ja minna Lõpele, kus toimub kepikõnniretk loodusesse. Peale keppide maksab kaasa võtta pikniku- ja seenekorv.

Pärnu Kalevi aerutajate klubi korraldab laupäeval aerutamishuvilistele perepäeva. Selga soovitatakse panna soojad riided, sest veespordialal võib märjaks saada.

Rattaretk kui nädala kulminatsioon

Maakonna spordiliit kutsub laupäeval Rannastaadionile spordinädalat tähistama 11. Pärnumaa rattaretkega, kus saab sõita nii 10, 38 kui 56 kilomeetrit. Tegemist on mõnusa ja rahuliku rattamatkaga, kus aega ei võeta ja kohti ei selgitata. Lapsed saavad läbida 800meetrise raja.

Spordiliidu projektijuhi Vahur Mäe sõnutsi on septembriti toimuv spordinädal hea võimalus naasta pikalt suvepuhkuselt ja leida motivatsiooni end uuesti liigutama hakata. “Rattaretk on mõeldud Pärnumaa spordinädala tähtsündmusena. Igal maakonnal on oma,” kinnitas Mäe. “Just sel põhjusel, et tegemist pole võistlusega. Neid võistlusi on ümberringi nii palju, et pigem on küsimus selles, kuidas saada rajale eri ambitsiooniga inimesi.”

Mäe avaldas lootust, et rattaretkele jõuavad needki, kes muidu end väga ei liiguta. “Näiteks need, kes ei taha näha stopperit ega rinnanumbrit ja tulevad vana kooli jalgrattaga, mis ei pea olema kõige moodsam ega amortisaatoritega ja ulmeliselt kerge.”

Spordinädala kaugem siht on saada aastaks 2030 liikuma kaks kolmandikku eestimaalastest. “Praegu oleme pisut üle poole,” teadis Mäe.

Jõulumäel saab tasuta sportida

Spordiklubi A2K ootab pühapäeval kõiki huvilisi Jõulumäele rulluisu- ja -suusavõistlusele. Jõulumäe tervisespordikeskuses on spordinädala raames muidu tasuline spordiinventar – maastikurattad, FatBike’id ja discgolf’ikettad – ning jõusaali ja mängudemaja kasutamine kaheks tunniks prii.

Eesti Olümpiakomitee liikumisharrastuse juhi Peeter Lusmägi kinnitusel on spordinädal kasvanud suurimaks liikumisharrastuse sündmuseks Eestis. „Nädala jooksul toimub sadu ettevõtmisi ja kui liita kõikidel sündmustel osalejate arv, on spordinädalaks registreeritud osalemiskordi juba üle 170 000. Sündmuste paljusus ja erinevus iseloomustab hästi tänapäeva sportimisvõimaluste kirevat spektrit – nii alade kui kohtade poolest,“ märkis Lusmägi.

EOK korraldab spordinädalat neljandat korda ja seda tähistatakse kõigis Euroopa Liidu riikides 23.–30. septembrini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles