MAFF näitas inimtegevuse ilu ja valu

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Tuulte ­tahutud maa” esilinastusele Lihula kultuurimajja kogunes umbes 600 inimest, kellest pea kõik 400kohalises saalis istekoha leidsid.
“Tuulte ­tahutud maa” esilinastusele Lihula kultuurimajja kogunes umbes 600 inimest, kellest pea kõik 400kohalises saalis istekoha leidsid. Foto: Karmen Kärg/“EV 100”

Pühapäeval lõppenud 16. Matsalu loodusfilmide festival (MAFF) kinnitas oma olulist rolli Eesti ja Põhjamaade filmimaastikul, meelitades Lihulasse kümned rahvusvaheliselt tunnustatud režissöörid, vanameister Rein Marani ja sajad loodusteoste huvilised. Tänavu püstitati vaatajarekordid, pöörati tähelepanu päevakajalistele teema­dele, väärtustati erilisi visuaale ja uudseid lahendusi.

Kohtunike sõnutsi jäi võidufilm, Jan Hafti “Norra nõiduslikud fjordid” silma just oma mitmekesisuse ja ­ootamatute vormidega, mis pakkusid vaatajaile kaadreid saladuslikust ­veealusest maailmast ja fjordide lokkavatest eluvormidest.

Hollandlasest žüriiliikme, bio­loogi ja filmitegija Hilco Jansma jutu järgi pakkusid kõik filmid elamuse ja jäid silma eri põhjustel. “Igal kohtunikul oli oma lemmik, kuid pidime jõudma üksmeelele ja valima ühe, mis kõiki kõnetas,” selgitas Jansma, kelle ­hinnangul tabasid tänavused filmid ­oskuslikult looduse loomulikke ­väljendumisviise ja tekitasid vaatajais tugevaid emotsioone. “Võidufilmis jättis kustumatu mulje kaader, kus hahad oma järglasi kajakate rünnakute eest kaitsevad ja suuremat lindu üheskoos ründavad,” meenutas hollandlane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles