Pärnakas võib tõde näkku öelda

Kaupo Meiel
, arvamustoimetuse juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres G. Adamson

Kodanikud on teatavasti riigi alus ja kohaliku omavalitsuse alus ja õlu on läti keeles alus, kõik muu on propaganda ning puhtakujuline rahahimu. Eile alanud kodanikunädal tuletab seda kõike meelde. Välja arvatud õlle, propaganda ja rahahimu asja. Need peab kodanik ise välja ostma või nuputama.

Pärnu linn meelitab inimesi kampaaniaga pärnakaks hakkama. Olete ju näinud plakateid “Kas sina oled juba pärnakas?”. Arvestades, et praegu saab selle sammu astumise eest bussi kuu- või Estonia saunapileti, võib linnakodanikuks hakata küll.

Tuleval nädalal võib end kerge vaevaga välja registreerida ja siis uue saunapileti huvides taas Pärnu kodanikuks vormistada. Kui kuupilet on juba samal moel võidetud, on kaassõitjadki rõõmsad, et te nii puhas olete.

Linnale on pärnakaid vaja muidugi selleks, et mingitki raha laekuks. Iseasi, kas priist saunapiletist meelitamiseks piisab, kui linnavolikogu vastavalt eelmise nädala otsusele lasteaiatasu tõstis. Inimesel, kes linnas autoga ei sõida, pole pärnakale ette nähtud soodsast parkimiskaardistki kasu.

Miks siis üldse hakata ametlikult pärnakaks? Kohustust ju pole. Üks ja päris hea põhjendus võiks olla see, et eile hakanud kodanikunädala raames kohtub Kaubamajakas inimestega täna linnapea Toomas Kivimägi, homme abilinnapea Meelis Kukk ja ülehomme abilinnapea Romek Kosenkranius.

Ametlik pärnakas võibki minna ja öelda, mis ta neist meestest mõtleb, teistel puudub selleks vähimgi moraalne õigus. Hea küll, kiita tohib loomulikult võõraski, aga viriseda, miks see või teine asi linnas pahasti, kindlasti mitte.

Muuseas, panite tähele, et abilinnapea Jane Mets inimestega Kaubamajakasse kohtuma ei tule, kuigi temalt kui Mart Viisitamme linnavalitsuse liikmelt oleks päris palju küsida. Vähemalt peaks Mets siiski Pärnus olema, erinevalt Viisitammest, kes igal aastal just kodanikunädala ajal Mauritiusele puhkama sõitis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles