Pootsi-Kõpu kirikus kõlab hümn muusikale

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšellist Allar Kaasik.
Tšellist Allar Kaasik. Foto: Hille Rokk

Pärnu linnas Kõpu külas kõlab septembri viimasel pühapäeval maailmakuulsate heliloojate looming, festivali Musica Hymnis korraldavad MTÜ Kõpu Arenduskeskus ja David Oistrahhi festival.

Tavakohaselt on üritus pühendatud piiskop Platonile (kodanikunimega Paul Kulbusch), kes oli sündinud selles väikeses külas 1869. aastal ja oli vanemate kaudu seotud kohaliku Pootsi-Kõpu kirikuga. Platon oli esimene eesti rahvusest õigeusu piiskop ja esimene kristlikuks pühakuks kuulutatud eestlane. Enamlased mõrvasid ta Tartus 1919. aastal.

Seekordsel kontserdil esinevad muusikafestivali kunstiline juht tšellist Allar Kaasik ja Peterburi Feodorovski Püha Jumalaema katedraali kammerkoor, lugeja on ülem­preester Aleksandr Sorokin. Kavas on Arvo Pärdi, Johannes Bleive, Georgi Sviridovi, Nikolai Rimski-Korsakovi ja teiste heliloojate looming.

Tasuta kontsert algab 30. septembril kell 16, külastajad saavad annetada pühakoja taastamise jätkamiseks.

Kontserte on väga hea akustikaga Pootsi-Kõpu kirikus korraldatud järje­pidevalt 2003. aastast.

Mullu mihklikuus ähvardas Pärnust veerandsaja kilomeetri kaugusel pühakoda lõhki minna, sest arvukas publik sõitis osa saama erakordsest kontserdist, millel esimest korda esines väljaspool oma seinu Kuremäe kloostri nunnade koor ja osalesid Peterburi konservatooriumi noored muusikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles