UKMis tulevad lisaseansid dokumentaalfilmile Vello Salost

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krutskimees ja preester Vello Salo.
Krutskimees ja preester Vello Salo. Foto: Toomas Huik

Pärnu uue kunsti muuseumis näeb dokumentaalfilmi “Vello Salo. Igapäevaelu müstika” ehk preestri ja vembumehe loo lisaseansse.

Pärast Eestist lahkumist 1944. aastal rändas Salo maailmas: oli sõdurina Soomes ja aednikuna Roomas, õppis Šveitsis ja Hollandis matemaatikat ja füüsikat ning Itaalias teoloogiat, Saksamaal pühitseti aga preestriks. Nii on ta õpetanud ja töötanud Itaalias, Iisraelis, Iraagis, Jordaanias, Kanadas, Rootsis ja mujalgi. 1993. aastast on Salo tagasi Eestis ja peab katoliku preestri ametit Pirita kloostris.

“Vello Salo on ikka rõhutanud, et kuigi kehalt jääme kõik aastatega nõrgemaks, siis vaimus võime kasvada piiritult. Vaimumaailmas on kõik teistmoodi: mida vanem, seda parem, mida vanem, seda targem. Aga asi ei lähe ülemäära roosamannaks, sest elu viimane peatükk toob ikka palju huvitavaid küsimusi: kuidas viimsel tunnil mitte kaotada usku, isegi preestrina? Ja kuidas meie, kõik teised inimesed, saame oma surmaga hakkama?” räägib filmi peategelase kohta režissöör Jaan Tootsen.

Operaatorid on Erik Norkroos, Kullar Viimne, Taavi Arus, Tootsen, Marianne Kõrver, Joosep Matjus ja Jaan Kolberg, animatsioonikunstnik Rait Siska, montaažirežissöör Tõnis Tootsen, helioperaatorid Mart Kessel-Otsa, Antti Mäss, Robi Uppin ja Taisto Uuslail, helirežissöör Horret Kuus. Muusika filmile on loonud Robert Jürjendal ja Sander Saarmets.

Lisaseansid:

28. septembril kell 16


29. septembril kell 16


3. oktoobril kell 18


7. oktoobril kell 16

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles