Vägev: Lääneranna sumokad pääsesid EMile!

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
(Vasakult) Eerik Pank, Baruto, Kristyn Pihelgas, Janar Sõber ja Martin Mägist.
(Vasakult) Eerik Pank, Baruto, Kristyn Pihelgas, Janar Sõber ja Martin Mägist. Foto: Erakogu

Kui keskmisele eestlasele meenuvad sumoga ülekaalulised patsiga mehed Jaapanist, siis Lihula raskejõustikuklubi Leola treeneri Janar Sõbra sõnutsi selline kuvand igivanal spordialal tõepoolest on.

“Tegelikult, Eesti- või Euroopa meistrivõistlustel on naljakas vaadata, et sportlasi on kahes äärmuses: need, kes on ülekaalus, suured-tugevad, et mitte öelda pehmed poisid ja teine variant ehk väikesed ja väga trimmis,” jutustas Sõber nähtu põhjal ja kinnitas, et sumovõistlustel käivad peamiselt maadlejad või judokad. “Valdav osa on siiski väga kõhnad ja heas füüsilises vormis.”

Möödunud nädalavahetusel selgusid Rakveres Eesti sumomeistrid. Lihula klubi oli väljas nelja sportlasega, kellest kaks – Eerik Pank ja Kristyn Pihelgas – tulid oma vanuse- ja kaalukategoorias hõbedale. Teine koht tähendas ühtlasi pääsu Eesti koondisse ja EMile, mis toimub kuu aja pärast samas kohas.

Kõrge koha teenis Pärnu maadlusklubi Leo sportlane Raimond Uibo, kuid pronksmedal jättis ta esimesena EMilt eemale.

Pank võistles mullugi Euroopa meistritiitli nimel. “Ta ei ole lödi: tal ei ripu ja on füüsiliselt suur ja võimas. Miks me üldse sumosse läksime: mul polnud talle võistlusi (Kreeka-Rooma maadluses, M. P.) anda, sest ta on 15aastane ja 118 kilo. Aga viimasel võistlusel oli ta oma kaalus võrreldes teistega ikka sale poiss,” meenutas treener.

Sõbra sõnutsi on palju nüansse, mille põhjal mõõduvõttudel võitjaid selgitatakse, kuid peamiselt saavad matšid otsa siis, kui keegi ringist välja puksitakse. Tihti lõpeb maadlus, kui mõni kehaosa peale jala maad puudutab.

Lihula klubis, kus tegeldakse Kreeka-Rooma maadlusega, eraldi sumotrenni ei tehta. Küll on abi saadud Haapsalust Aap Uspenski kui mitmekordse EMi ja MMi medalisti sumotrennidest. “Tema on alati nõus abistama. Olen oma õpilasi sinna vedanud,” kinnitas Sõber.

Nüüd, enne EMi tehakse koondislastele Rakveres sumolaagergi, kus näpunäiteid jagab Kaido Höövelson ehk Baruto. “Aga eraldi sellist suurt trügimist me ei tee, me oleme siiski maadlejad, sumo on tore vahepala,” selgitas Sõber.

Sumo pole siiski Euroopas teab mis populaane. Sõber rääkis, et mullusel EMil oli mõni mees üksi oma kaalus. Eesti meistrivõistlustelgi jagus mõnesse kaaluklassi vaid kaks või kolm võistlejat, paljudesse siiski kümme või rohkem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles