Koidula muuseumi unistus tõotab osaliselt täituda

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koidula muuseumile ja Vana-Pärnu kultuurikeskusele tegi hooviala ümber­kujundamise eskiis­lahenduse 2014. aastal Pärnu EKE Projekt.
Koidula muuseumile ja Vana-Pärnu kultuurikeskusele tegi hooviala ümber­kujundamise eskiis­lahenduse 2014. aastal Pärnu EKE Projekt. Foto: Alari Arras

Kultuuriminister Indrek Saar tegi ettepaneku lisada ministeeriumi tuleva aasta eelarvesse Pärnu muuseumi alla kuuluva Koidula muuseumi renoveerimise kuni 190 000 ­euroga, juhul kui linn panustab niisama palju. Täna astub minister Pärnu visiidi käigus sisse Koidula muuseumi uksest ja vaatab üle aia, mille korrastamisest ja sealhulgas vabaõhulava rajamisest on Jannseni tänava väikemuuseumi juhataja Elmar Trink unistanud juba aastaid.

Sammu ajendas astuma Jannseni uulitsal elava linnavoliniku ja Pärnu viimase maavanema ­Kalev Kaljuste kiri, milles ta on toonud põhjused, miks neid töid ei sobi enam edasi lükata.

“Oleks ju õige, et Eesti rahvusliku ärkamise suurkujude Johann Voldemar Jannseni ja Lydia Koidula kodu saaks “EV 100” sündmuste raames renoveeritud,” märkis volinik.

Võttes arvesse, et tuleval aastal tähistab Eesti üldlaulupidu 150. aastapäeva, 16. mail täitub 200 aastat Eesti hümni sõnade autori J. V Jannseni sünnist ja tänavu detsembris möödub 175 aastat kirjaniku ja luuletaja Lydia Koidula sünnist, oleks ilus teha Eestile ja ärkamisaja suurkujudele kingitus: renoveerida nende kodu Pärnus Eesti Vabariigi sünnilinnas Jannseni 37, kus praegu tegutseb Koidula muuseum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles