Film vaatleb punkarist pedanti

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dokk vaatleb Volgi argipäeva: tundlikke vestlusi pojaga, operatsioonist taastumist, avatud korkide perioodi ja loometegevust.
Dokk vaatleb Volgi argipäeva: tundlikke vestlusi pojaga, operatsioonist taastumist, avatud korkide perioodi ja loometegevust. Foto: Ken Mürk

Homme ja pühapäeval linastub Pärnu Apollo kinos dokumentaalfilm “Viimane vürst”, mis heidab pilgu värvika multitalendi – näitleja, muusiku, lavastaja, tõlkija, kirjaniku, õppejõu – Peeter Volkonski argipäeva.

 

Režissöör Kaupo Kruusiauk vaatles vanameistrit kolm aastat, jäädvustades filmilindile Volkonski ehk Volgi loometegevust, samuti tema askeldusi, tundlikke vestlusi pojaga, operatsioonist taastumist, avatud korkide perioode ja palju muud. Kruusiauk kinnitas, et peategelase elu jälgimine avas pealtnäha koloriitset kuju veel enam.

“Üllatavalt mõjus mulle see, kui süsteemne ja kohati pedantne võib tavaliselt pigem rokkariks või punkariks peetav Volk olla,” tunnistas režissöör, kelle sõnutsi vanameistril on raamatud ja plaadid kodus korrektselt kataloogidesse jaotatud.

Kui varasemates käsitlustes on nimitegelase isiklik elu enamasti tagaplaanile jäänud, heidab “Viimane vürst” pilgu lähisuhetele, mis nii mõndagi teemasse toob selguse. “Volkonski üsnagi intiimsed vestlused pojaga on oluline osa sellest filmist ja usun, et mõjuvad avameelselt liigutavalt,” pakkus Kruusiauk. Stseen, kus isa-poeg jagavad vaimustust kirjatarvete vastu, toob ekraanile pere seninägemata kirgliku hetke.

Peeter Volkonski ehk Volk on punkbändi Propeller laulja, Vanemuise külalisnäitleja, Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud, vanarumeeniakeelse "Nutulaulude raamat" tõlkija ja Eesti Rahva Muuseumi virtuaalnäituse “Sünnipaik” aktiivne osaline.
Peeter Volkonski ehk Volk on punkbändi Propeller laulja, Vanemuise külalisnäitleja, Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud, vanarumeeniakeelse "Nutulaulude raamat" tõlkija ja Eesti Rahva Muuseumi virtuaalnäituse “Sünnipaik” aktiivne osaline. Foto: Ken Mürk

Volkonski üsnagi intiimsed vestlused pojaga on oluline osa sellest filmist ja usun, et mõjuvad avameelselt liigutavalt.
Kaupo Kruusiauk

Linateoses on oluline roll planeeritud avatud korkide perioodil, mil muidu alkoholist hoiduv Volkonski napsutamiseks paaril korral aastas aega võtab. “Keskmisele eestlasele on omajagu põnev vaadata, kuidas üks loomeinimene süsteemselt selle aja kalendris planeerib,” leidis vanameistrit jälginud filmitegija. Ent alkohol ei ole linateoses kesksel kohal.

Tuntud punkbändi Propelleri laulja Volk avab ekraanil küljed, mis üllatavad nii asjatundjaid kui mehest vähem kuulnud kaasmaalasi. Ta on Vanemuise külalisnäitleja ja Viljandi kultuuriakadeemia õppejõud, vanaarmeeniakeelse raamatu “Nutulaulude raamat” tõlkija ja Eesti Rahva Muuseumi virtuaalnäituse “Sünnipaik” aktiivne osaline.

Režissööri sõnade järgi on film stiili poolest vaikne jälgimine, mille käigus eemalduvad vanameistri elu kihid ja nende all peituvad üllatused. “Volk on kahtlemata väga mosaiikne persoon ja teatud fragmentaarsus avab tema jõulist natuuri uue külje alt,” leidis Kruusiauk.

Volkonski argipäeva sukelduv film linastub kinos kell 12.50 nii homme kui pühapäeval. Samuti on võimalus teost kaeda 4. oktoobril Kilingi-Nõmme klubis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles