Metsik aed oli kunagi Eesti pärl

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu kesklinnas Vana turu kõrval peidab ennast müstiline aed, kus parimatel päevadel sirgus mitusada liiki puid-põõsaid-rohttaimi, paljud neist siinmail eksootilised. Suur-Sepa 20 aiast võis leida Eesti kõrguselt kolmanda hõlmikpuu. 1991. aastal nimetati aed lausa valitsuse korraldusega väärtuslikuks istanduseks.

Aia rajas 1962. aastal Pärnus advokaadina ja hiljem vandeadvokaadina leiba teeninud Karl Merilo. Tütar Zoja Triin kõneles, et kollektsioonaed oli isa väga kirglik hobi. Merilo soovis eluajal aia kaitse alla võtta, aga seda ei juhtunud kunagi.

Praeguseks on krunt turu kõrval mitu korda omanikku vahetanud ja pikalt hooldamata seisnud. Vaid spetsialisti silm leiab võserikust üles huvitavad liigid. Kaks aastat tagasi inventeeris uue omaniku tellimusel aeda arborist Ravel Reiljan. Osa selle liigirohkusest on hävinud: oma aja ära elanud, tormi hambusse jäänud, taimehaigustes kängunud või vandaalide käe läbi kannatada saanud. Haruldast hõlmikpuudki ei leia sealt enam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles