Tasapisi laienedes

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline on OÜ Säästke toodang, mis turustatakse Taanis, Norras ja Rootsis.
Selline on OÜ Säästke toodang, mis turustatakse Taanis, Norras ja Rootsis. Foto: Urmas Luik

Ettevõtlusnädala puhul ei soovi Pärnu Postimees pöörata rohkem tähelepanu ainult ettevõtlusele, vaid ka neile firmadele, mis Pärnumaal juba aastaid tegutsenud, aga edukusele vaatamata eelistanud varju hoida. Tagasihoidlikkus pidavat kaunistama inimest, küllap võib seda kohandada ettevõtetelegi. Tänases lehes tuleb juttu ukse- ja aknatehasest, mis sajandivahetusest saati tegutsenud Tori vallas Jõesuu külas.

Taani päritolu ettevõttel on ilmutanud ettenägelikkust ja kainet arvestust. Esiteks on tootmine rajatud maakonda, kus alustamine võis paari aastakümne eest olla linnast odavam. Teiseks: äri stabiilsus, mis on taganud pühendunud töötjaskonna. Kolmandaks: riskidega arvestamine, mis on aidanud minimeerida vabaturu võngete mõju ja lubanud maksta motiveerivat palka. Neljandaks tuleb mängu terve arusaamine regionaalpoliitikast ja -arengust, sealhulgas kohalikele töö andmine. Viiendaks: hoolitsus töötajate eest, sest kahe vahetuse korral on oluline tagada inimeste jõudmine kodunt tööle ja vastupidi.

Igal juhul annab OÜ Säästke targu talitamisel head eeskuju.

Täispuit- ja alumiiniumprofiiluksi ja -aknaid tootev OÜ Säästke jätkab tõusuteel ja teeb arengus taas hüppe. See tähendab tuleval aastal valmivat 1000 ruutmeetri suurust tootmise laiendust, sest senine tööpind on mahu suurenedes osutunud napiks. Samal ajal on jäädud põhjamaiselt kaalutlevaks. Pigem laieneda tasapisi, sest majanduse seis ei soodusta hurraa-optimismi. Kuna tükk aega on majandusel läinud väga hästi, järgneb varem või hiljem langus. Seega ei maksa laienemisega üle pakkuda, kuigi mullu andis Tori vallas tegutsev firma aastaga umbes 70 000 ühikut toodangut.

Kuna OÜ Säästke toodetu läheb erandita Taani, Norrasse ja Rootsi, on arusaadav, miks ettevõte Eesti turul väga tuntud pole. Pealegi ei kasutata meil ehituses sellist aknalahendust. Igal juhul annab OÜ Säästke targu talitamisel head eeskuju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles