Pärnumaal lõppes karujahi hooaeg

Meelis Kalme
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pruunkaru. Foto on illustratiivne.
Pruunkaru. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Septembri keskel lasti Koonga piirkonnas umbes 100kilone pruunkaru ja sellega on maakonna karude tänavune küttimisnorm täidetud. 

Pärnumaa jahimeeste liidu tegevjuhi Eero Nõmme sõnutsi laskis kohalik jahimees 15. septembril Koonga jahipiirkonnas sadakond kilogrammi kaalunud paariaastase isakaru. Augustis alanud hooaja vältel oli see teine maakonnas lastud metsaott ja sellega on kohalik küttmisnorm täis.

Esimese mesikäpa tabas kohalik jääger augustis Kaisma jahipiirkonnas. “See oli keskmise suurusega täiskasvanud isakaru, kes kaalus 176 kilogrammi,” teavitas Nõmm.

29. septembri seisuga on Eesti jahimehed lasknud 58 pruunkaru lubatud 61st, seega on kehtestatud küttimismaht suures osas täidetud. Küttida on jäänud kolm isendit Ida-Virumaal, ülejäänud maakonnad on mahu täitnud. Juhul, kui karude tekitatud kahju peaks piirkonniti suurenema, saavad jahimehed küttimislube juurde taotleda oktoobri jooksul.

Keskkonnaamet andis selleks hooajaks 61 pruunkaru küttimise luba ehk lasta tohtis viis isendit rohkem kui möödunud aastal.

Maakondlike küttimiskvootide määramise aluseks on võetud kahjustuste esinemise sagedus ja kahju tekitanud loomade arv piirkonnas.

Maakonna limiit omakorda on jagatud jahipiirkondade vahel ja rohkem on lubatud küttida seal, kus kahjustusi on viimasel paaril aastal kõige enam esinenud. Karu puhul on arvestatud, et tegemist on kaitsealuse liigiga Euroopas ja Eesti on saanud tema laskmiseks erisuse. Küttida on lubatud ainult kiskjakahju ennetamiseks ja vältimiseks.

Karujaht algas augusti alguses ja kestab kuu lõpu ehk 31. oktoobrini. Mullu lasti Eestis 54 karu, limiit oli 56.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles