Video: kohtunik ei saatnud kaks hoiatust saanud pärnakat platsilt ära ja mängija oleks peaaegu väravagi löönud

Eno-Gerrit Link
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Risto Kauniste (paremal) pääses Võrus mängul kohtuniku eksimuse tõttu punasest kaardist ja oleks pärast seda peaaegu väravagi löönud. Arhiivifoto.
Risto Kauniste (paremal) pääses Võrus mängul kohtuniku eksimuse tõttu punasest kaardist ja oleks pärast seda peaaegu väravagi löönud. Arhiivifoto. Foto: Lilli Tölp

Esiliiga B-tasandi 31. vooru mängus Pärnu jalgpalliklubi ja Võru Heliose vahel tekkis kurioosne olukord, kui matši peakohtunik näitas pärnakate ründajale Risto Kaunistele kaht kollast kaarti, kuid teise hoiatuse järel ei saatnud mängijat platsilt minema, ehkki reeglid näevad seda ette. Eksinud kohtunik peab kolmes tippliigas õigusmõistmisel ühekuuse pausi tegema.

Kauniste sai esimese hoiatuskaardi 52. minutil vastaste karistusalas tehtud hoolimatu vea eest, kui ta palli pärast võideldes jäi hiljaks ja tabas vastasmängija jalga. Sarnase vea eest tuli teinegi hoiatuskaart mängu 80. minutil.

Mõlemad kollased kaardid olid õigustatud, kuid peakohtunik Marko Liiva jättis kummalisel põhjusel punase kaardi saanud mängija platsile. Harukordsele eksimusele lisas vürtsi seegi, et Kaunistel tekkis kohe pärast teist kollast kaarti hea võimalus skoori teha, kuid mõnelt meetrilt teele läinud pealöök tabas posti.

Jalgpalliliidu kodulehel elektroonilises protokollis on Kaunistele märgitud kahe kollase kaardi kõrvale punanegi, aga see on tingitud sellest, et arvutisüsteem lisab selle automaatselt.

Jalgpalliliidu pressiesindaja Mihkel Uiboleht teatel otsustas vutiliidu kohtunike osakond, et arbiiter ei saa karistuseks oktoobri jooksul kolmes tippliigas õigust mõista. “See oli harva juhtuv ja inimlik eksimus, kuid väga tõsine,” märkis Uiboleht.

Samasuguse karistuse saavad abikohtunikud Thor Vaas ja Ahti Lepp, kes ei aidanud Liiva otsust muuta.

Kauniste peab karistuseks vahele jätma mängu, nagu meistrivõistluste juhend ette näeb.

Kui Kauniste oleks pärast punase kaardi saamist värava(te)ga mängu saatuse otsustanud, pidanuks jalgpalliliit otsustama, kuidas ausa mängu vaimus ja terve mõistuse järgi reageerida.

“See oleks olnud pretsedent. Juhendi järgi oleks vastasvõistkond võinud esitada protesti ja võimaliku lahendusena tulnuks mängida uus mäng,” seletas Uiboleht.

Pärnu meeskonna peatreeneri Igor Prinsi sõnutsi ei pööranud pärnakate pink ega Võru meeskonna esindajad kohtuniku eksimusele tähelepanu. “Kohtunik teeb oma tööd. Mind huvitab mängu ajal meie mäng ja tulemus,” seletas Prins.

Pärnu meeskonna juhendaja sõnutsi oli mäng närviline ja kohtuniku elu ei teinud see kindlasti kergemaks. “Palju oli kollaseid kaarte ja emotsioone. Võru meeskonna treenergi saadeti väljaku äärest ära,” märkis ta.

Mängus sai kaks kollast kaarti ka Heliose mängija Valeri Šabanov. Tema platsilt ärasaatmisel kohtunik 84. minutil ei teinud viga.

Jalgpalliportaal Soccernet.ee kirjutas, et eksimuse sisse lasknud 26aastasel kohtunikul Liival on A-litsents ehk ta kuulub Eesti kohtunike paremikku. Sel hooajal on ta peakohtunikuna vilistanud Premiumi liigas viit, esiliiga kuut ja esiliiga B-tasandi kaheksat mängu. Neljanda kohtunikuna on ta ametis olnud veel mitmetel kõrgliiga mängudel. Alles eelmisel kuul oli ta neljas kohtunik ka rahvusvahelisel tasandil, kui kuulus Eesti kohtunikebrigaadi, mis mõistis õigust U21 EM-valikturniiril Malta ja Belgia mängul.

Kahe kollase kaardiga mängija platsile jätmine on küll harukordne, aga selliseid eksimusi on juhtunud maailma tippkohtunikelgi. Kõige tuntum näide sellest on ilmselt Saksamaal 2006. aasta MMi finaalturniiril Horvaatia ja Austraalia matšis ette tulnu, kui Inglismaa tippkohtunik Graham Poll ei saatnud kahe hoiatuse järel duši alla Horvaatia mängijat Josip Šimunići. Lõpuks pidi horvaat platsilt siiski lahkuma, sest ta sai kolmandagi hoiatuse ja siis välkus punane kaart.

2010. aastal jäi Kadrioru staadionil EMi valiksarjamängus Eesti ja Türgi vahel platsile kahe kollase kaardiga Igor Morozov. Kohtunik Dragomir Stankovic tegi Morozovile teise hoiatuse 90. mänguminutil ja pärast seda jäi punase kaardi saama pidanud Eesti noortekoondislane platsile veel paariks lisaminutiks. Tõsi, Stankovic märkas eksimust peagi ja näitas Morozovile punast kaarti kohe pärast lõpuvilet. Eesti U21 koondis võitis selle mängu 1:0.

Mullu septembris juhtus kaardisegadus Pärnus meistriliiga lahingus Vapruse ja Viljandi Tuleviku vahel, kui pärnakas Toomas Pent niitis vastasmängija maha, kuid kohtunik Grigori Ošomkov näitas (õigustatud) punast kaarti hoopis Uku Kõrrele, kes samuti vastast takistades oli aktsioonis, aga teda ei puutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles