Kujur Tauno Kangro maalib Pärnus akti

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Victoria hotelli restorani on kujur ja kunstnik üles seadnud 21 raidkuju ja mitukümmend aktimaali.
Victoria hotelli restorani on kujur ja kunstnik üles seadnud 21 raidkuju ja mitukümmend aktimaali. Foto: Laura Vadam

Homme algav traditsiooniline kohvikute nädal kostitab tänavu üllatava näitusega. Nimelt on kujur ja kunstnik Tauno Kangro Pärnu Victoria hotelli Café Grandi restoranis üles seadnud 21 raidkuju ja mitukümmend aktimaali: kõik teemal “Kaunitarid maskiga ja ilma”.

Omapärase projekti idee sündis suve alguse sigariüritusel, kus Kangro ja hotelli peremees Enn Rand näitusest mõtisklesid. “Määrav oli perenaise arvamus. See risk otsustati aga võtta ja akte restorani seintel näidata,” meenutas kujur.

Kõik taiesed on Kangrol meisterdatud spetsiaalselt hotelli roheliste ja vana kulla tooni seintele. “Siin on seda väärikust ja traditsiooni. Koht on äärmiselt inspireeriv,” tundis Kangro, kes käis kolmapäeval maale restoranis üles riputamas, ronides redelil, taskus haamer.

Hotelli pererahval oli Kangrole vaid üks tingimus: aktimaalidel figureerivate naiste-meeste poosid ei tohi olla liiga avatud. “Nii on ka õige. Austan seda märkust,” ütles Kangro, kelle sõnutsi leiab kaunitaride kõrval teostelt mehi.

Meister leiab, et aktimaalid on üha enam vastuvõetavad: probleeme pidavat esinema, kuid üha vähem. “Hiljuti sai modelliga tehtud etendus Laitse graniitvillas, see võeti väga hästi vastu. Seal oli ligikaudu 6000 inimest ja plaksutati, lausa püsti,” jutustas Kangro ettevõtmise edust. “Aktikunsti peab pakkuma viisakalt ja ilusti. See ei tohi olla vulgaarne, vaid kaunis ja elegantne.”

Laupäeval avatav “Kaunitarid maskiga ja ilma” on meistri enda sõnutsi jumala loomingu ilusaim esitlus. “Religioosse inimesena pole minu meelest kaunimat asja kui see,” tunnistas Kangro, kelle arvates ei ole inimkeha kujutada häbiasi. Kell 12 avataval väljapanekul kaevad huvilised aktimaalide tegemise protsessi oma silmaga, sest kohal on maskiga modell, kellest Kangro valmistab taiese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles