Oktoobri keskpaigas algab lõhejõgedel kuderahu

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõheliste püük jõesuudmes.
Lõheliste püük jõesuudmes. Foto: Marianne Loorents

Kuu keskel algab jõgedel lõheliste kuderahu, mille ajal on nende püük keelatud, taas tulevad sellest kinnipidamist appi kontrollima vabatahtlikud.

“Jõgedel ja jõelõikudel on eri püügipiirangud ja neid tuleb teada. Paraku näeme igal aastal, et leidub püügihuvilisi, kes piirangutest ei hooli, aga kuderahu tagamiseks on vaja korrakaitsjate kohalolekut,” ütles keskkonnainspektsiooni kalakaitseosakonna peainspektor Aare Pai.

1. septembrist 30. novembrini on Pärnu jões keelatud lõhe- ja meriforellipüük, sest kalad tulevad jõkke kudema. 15. oktoobrist 15. novembrini kalastuskaarte ei väljastata, sel ajal kehtib jõgedel täielik kuderahu. Pärnu jõele ei väljastata eraldi kalastuskaarte lõhe ja meriforelli püügiks.

Samuti on sel ajal keelatud kalapüük vees viibides, et kalastajad ei tallaks ära jõe põhjas kudepesi ega sinna heidetud kalamarja.

Lõhe- ja meriforellipüük on keelatud 1. septembrist 30. novembrini, jõeforelli aga 15. septembrist 31. jaanuarini.

Pärnu jõe suudmes kehtestati sellest sügisest kilomeetrisuurune keeluala, et tagada lõhede vaba pääs jõkke.

Samuti on Pärnu jões keelatud aasta ringi nakkevõrkude ja harpuunpüssiga kalapüük ja püük Sindi paisust 500 meetrit allavoolu. Pärnumaal on tabatud nii harpuunpüssi kui nakkevõrguga püüdjaid.

Nagu mitmel varasemal aastal tulevad selgi hooajal inspektoritele appi priitahtlikud. “Oleme neli hooaega olnud keskkonnainspektsioonile abiks ja alustame lõhejõgedel nüüd kohe viienda hooajaga,” ütles Eesti kalastajate seltsi kalakaitse töörühma juht Jüri Nurk. “Vabatahtlike kudevalvurite arv on järjest kasvanud ja algul paarikümnelt oleme nüüdseks jõudnud mitmesajani. Sellise hulga inimestega suudame katta mitu kudejõge isegi kogu ööpäevaks ja saame paljudel teistel teha pistelisi vaatlusi.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles