Sookollil jõudis pjedestaalile kaks Pärnumaa meeskonda 

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kaitseliidu 19. kolmepäevase miltaarvõistluse Sookoll võitis Pärnumaa Kikepera malevkonna esimene meeskond, edestades Kikepera teist esindust ja Läti Zemessardze võistkonda Tiger.

Kolmandat korda võistelnud Kikepera malevkonna võitjatiimi liikme seersant Hendri Parroli sõnutsi oli rada varasemast mitmekesisem ja võistlejasõbralikum. “Kui tavaliselt on olnud pikad otsad sellised, kus on vaja olnud pikalt käia ühest punktist teise, siis seekord oli võistlus tehtud huvitavamaks. Võistlejad olid sunnitud liikuma läbi metsa, et hoida aega kokku ja vältida vastast. Minu käidud kordadest kõige parem,” rääkis Parrol. Vihmane ilm ei nörritanud osalejaid. “Ilm oli soe. Vahepeal olid poisid metsas lühikeste käiste väel, lihtsalt nii palav oli rännates.”

Igal aastal erinevad ülesanded, sest neid valmistavad ette eri instruktorid. “Kuna paljud võistlevad mitmendat korda, oli üllatus neilegi garanteeritud ja nad pidid eriala teadma. Võistlus peab olema atraktiivne: selleks kasutame näiteks paintball'i ja sel aastal võtsime taktikaülesandel kasutusse laservestid,” selgitas Pärnumaa maleva pealik major Kristian Kivimäe.

Kokku oli ennast kirja pannud kaheksa võistkonda, kuid kaks jäi liikmete äraütlemise tõttu kõrvale. Kuus tiimi, mis tundub vähe, tähendab tegelikult, et kohal oli 60 võistlejat, kes ühe tiimi näitel pidi kolme päeva jooksul eale ülesannete lahendamise läbima distantsi, mis kujunes 58 kilomeetrit pikaks. Võistkonniti olenes see marsruudivalikust.

“Aastal 2006 otsustasime muuta formaati ja õppus muutus neljaliikmelistest võistkondadest jaopõhiseks, millesugust teist Eestis ei ole. Meeskonnas on kümme meest, kõigil oma eriala: on jaoülem, jaoülema abi, kuulipildur, tankitõrjuja, sidemees, meedik,” loetles Kivimäe.

Võistluse erinevus ülejäänutest seisnebki selles, et peale meeskonnatöö hinnatakse üksikvõitlejate pädevust.

“Kõige suurem katsumus selle kolme päeva puhul oli vahva jalaväelase ilm. Kõik olid läbimärjad, kuigi oli soe. Vesteldes nii Läti kui Eesti võistkondadega, meeldis mulle enim see, et mehed olid motiveeritud ja rõõmsad. Suuri tervislikke tagasilööke rajal ette ei tulnud ja tähtsaim on see, et mehed õpivad midagi, lõpetavad motiveerituna ja tulevad järgmine aasta tagasi,” tõstis Kivimäe esile.

“Meil on head koostööpartnerid Läti vabatahtlikust riigikaitseorganisatsioonist Zemessardze ja sel aastal ei tulnud nad ühe, vaid kahe võistkonnaga. Hea meel, et see on Zemessardze hulgas populaarne võistlus ja osa võtavad Eesti kaitseväe professionaalid Scoutspataljonist. See motiveerib tohutult meie kaitseliitlasi, kes saavad ennast proovile panna välisüksuste ja professionaalide vastu,” hindas Kivimäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles