Kuninga kooli õpilased viisid fotonäituse Budapesti

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu Kuninga tänava põhikooli esindus käis Budapestis Erasmuse keskkonnaprojekti asjus.
Pärnu Kuninga tänava põhikooli esindus käis Budapestis Erasmuse keskkonnaprojekti asjus. Foto: Erakogu

Oktoobri esimesel nädalal viibis Pärnu Kuninga tänava põhikooli esindus Erasmuse projekti raames Ungaris Budapestis keskkonnakoolitusel, andmaks õpilastele põhjalikumad keskkonnateadmised kodumaa ja projekti partnerriikide looduse kohta.

Kohtumise üks põhisihte oli rahvusvahelise keskkonnaalase fotonäituse ülespanek vastuvõtvas koolis. Igas partnerkoolis korraldati septembris näitus kliimamuutustest, kestlikust arengust ja liigilisest mitmekesisusest. Eesti õpilaste ja õpetajate pildid kujutasid Eesti rabasid, lumiseid talvi, Pärnu linnalehmi rannaniidul, üleujutust Pärnu rannas ja paraku inimtegevuse halba mõju keskkonnale.

Teine oluline projektisündmus oli kõigi partnerkoolide õpilaste tehtud keskkonnafilmide esilinastumine kooli arvutiklassis. Eesti õpilaste lühifilm kujutas nii Eesti liigilist mitmekesisust kui ka inimtegevuse halba keskkonnamõju Ida-Virumaa põlevkivikaevanduste tõttu. Õpilaste video lõppes karmi sõnumiga: kui me ei hakka elama keskkonnahoidlikumalt, pole Eestis varsti enam nelja aastaaega.

Veel peeti loenguid keskkonna säästmisest, näiteks räägiti veest ja selle kokkuhoiu olulisusest. “Selgus, et eestlased on Euroopa Liidu üks vett säästvamaid rahvaid,” oli Kuninga tänava põhikooli projektijuht Liis Raal-Virks uhke. Ühtlasi kõneldi plasttoodete kahjulikkusest loomadele ja lindudele ning tutvuti kohaliku kultuuriga.

Projekti võõrustas Ungari luuletaja Ady Endre nimeline gümnaasium Budapesti põhjaosas, kus on tugev loodusainete suund, aga õpetatakse saksa, prantsuse ja itaalia keeltki. Kooli eripära on õppeaed, kus kasvavad taimed, puud ja põõsad ning elavad linnud, nahkhiired ja putukad. “Aed on loodud, demonstreerimaks liigilist mitmekesisust ja toomaks õpilasi loodusele lähemale,” seletas Raal-Virks. Noored õppisid õpetaja Erika Frekoti juhtimisel eristama kohalikke taime- ja puuliike ning Ungaris pesitsevaid linde.

Erasmuse projektis „Climates: together for the better“ osalevad inimesed Ungarist, Saksamaalt, Hispaaniast Tenerife saarelt ja Prantsusmaa koosseisu kuuluvalt Martinique’i saarelt. Lähetuse käigus tutvutakse kõigi partnerriikide keskkonna ja kliima eripäradega, et üheskoos keskkonnaprobleemidele lahendusi leida ja parema tuleviku heaks miskit koos ära teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles