Ansambel Miljardid laulab Templis suhkrusügelusest ja ostukärudes lastest

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miljardite hiljuti ilmunud heliplaadi “Kunagi läänes” repertuaar on tasakaal üksilduse ja sõltuvuste ning universaalse armastuse ja hinge ajatuse vahel.
Miljardite hiljuti ilmunud heliplaadi “Kunagi läänes” repertuaar on tasakaal üksilduse ja sõltuvuste ning universaalse armastuse ja hinge ajatuse vahel. Foto: Herkki-Erich Merila

„Me ajame taga enese saba“, “Sõber, sul on pseudoprobleem“, „Ma aevastan ja sügelen, suhkur“, „Meile meeldis peita ja matta end juttude vatta kunagi läänes“ ja „Iga päev on isemoodi filter peal“ on vaid mõni meie ajastut peegeldavaist mõtteist, mis ansambli Miljardid debüütalbumil „Kunagi läänes“ pähe tulevad.

Miljardid on üks väheseid kodumaa muusikamaastikku eestikeelse repertuaariga rikastavaid alternatiivgruppe, kes eristub oma erilise lüürika ja eri žanre siduva helipildiga. Muusikutel on oskus ajusoppidest leida seesugused emakeelsed sõnad, mis ei kõla imalalt ega tuttavalt. Nelja kogenud muusiku – laulja-kitarrist Marten Kuningas, kitarrist Raul Ojamaa, bassist Peedu Kass ja trummar Kristjan Kallas – loomingust jääb kõlama tasakaal üksildustunde ja sõltuvuste ning universaalse armastuse ja hinge ajatuse vahel.

Homme kell 20 astuvad muusikud kultuuriklubis Tempel Pärnu publiku ette. Siin teevad nad alati tiiru Martensi väljakul ja seda ümbritsevates ostlemiskeskustes. Samuti külastavad nad liivaranda, kus sooja ilmaga vahel varbadki vette kastavad. Kontserdi eel mõtisklesid interpreedid, miks emakeelse muusika kirjutamine lihtsalt ei tule ja et aeg-ajalt on igal artistil vaja pealinna melust eemale pääseda.  

Olete hiljuti välja antud heliplaati „Kunagi läänes“ kirjeldanud kui lääneliku elu kommentaari. Millised läänemaailma probleemid albumil kõlavad?

Raul Ojamaa: Ühest küljest on kõik tänu kiirele internetiühendusele oma lähedastest alati millisekundite kaugusel. Teisest küljest on inimesed järjest enam omas mullis ega pane end ümbritsevat tähele. Selline „pilves“ elu on inimesele loomuvastane ja toob kaasa vaimseid probleeme nagu depressioon ja ärevus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles