Endla sünnikuul näeb siin Gunta Randla maale ja kuulsaid telenukke

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna algne Äpu varastati ühel näituselt ära, valmistas Gunta Randla Äpust uue ja märksa rõõmsama väljanägemisega tegelase. Pärnu Endla teatris üleeile õhtul näitust avades oli see nüüd tele- ja teatrikunstnikul kaasas. Kui enamik kuulsaid telenukke tolmub nukralt kokkupakituna telemajas kastides, oodates saatust, siis noorusliku Äpu üle on tal hea meel: Äpu sõidab detsembris koos Heino Seljamaaga Tartusse Eesti Rahva Muuseumi andma “Nääriäpu jõulupuu” etendusi.

Randla loodab, et seeläbi saavad Äpuga tuttavaks tänapäeva lapsedki. Sest enamik neist pole kunagistest telekangelastest kuulnudki. “Nüüd on jälle Äput vaja. Nii et ma sain jälle nagu ree peale natukeseks,” muheles ta.

Kui Endla teatri peakunstnik Liina Unt paljude telelavastuste nukkude autorile, tänavu 75 aasta juubelit tähistanud Randlale idee välja pakkus, et too võiks Pärnu kutselise teatri sünnikuul siin loomingust väljapaneku teha, arvas Randla: miks ka mitte. Ja võttiski möödunud talvel paberi ette ja pastellid üle aastate uuesti kätte. Viimati tegi Randla suure pastellmaalide näituse 25 aastat tagasi, kui sai 50aastaseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles