Noored otsivad mentoreid

Pärnu Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolinoorte äriideede konkursi Birght Minds võitsid tänavu Pärnu Vanalinna põhikooli õpilased.
Koolinoorte äriideede konkursi Birght Minds võitsid tänavu Pärnu Vanalinna põhikooli õpilased. Foto: Mailiis Ollio

Pärnumaa noored paistavad silma ettevõtlikkuse ja aktiivsuse poolest. Kolm aastat järjest on toodud peavõit koolinoorte üle-eestiliselt äriideede konkursilt Bright Minds. Kahjuks jäävad aga noored pärast konkursi lõppu tähelepanuta ning säravad ideed ja tegevus elluviimist ootama.

Et noori motiveerida, ootab Pärnumaa arenduskeskus huvilisi osalema mentorprogrammis.

Pärnumaa arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse ja tööhõive projektijuhi Viivika Vilja sõnutsi on ettevõtlus- ja majandusõpetajatelt saadud tagasisidest selgunud, et mini- ja õpilasfirmasid juhendavatel pedagoogidel puudub kooliväline tugi noorte nõustamiseks, innustamiseks ja motiveerimiseks. Mõni aasta tagasi oli Pärnumaal 33 mini- ja õpilasfirmal kolm konsultanti, mis Eesti keskmisest oli märksa kehvem.

“Võib öelda, et Pärnumaa mini- ja õpilasfirmadel mentorite tugi sisuliselt puudus,” märkis Vilja.

Vilja sõnade järgi mõistab üha enam koolijuhte ettevõtlus- ja majandusõppe olulisust juba varasest east. Mini- ja õpilasfirmasid luuakse Pärnu maakonnas üha rohkem ning vajadus mentorite järele kasvab, eelkõige infotehnoloogias.

“Eelmisel aastal lõime Pärnumaal noorte mentorprogrammi, mille kaudu on ellu kutsutud kooliväline süsteem ettevõtjate kaasamiseks mentoritena ja seda täiendatakse pidevalt. Programmiga on esimesel aastal liitunud 15 mentorit, suur nõudlus on IT-teadmiste ja -kogemuste vallas,” lausus Vilja.

Programmis osalev Svea Uusen aitab noori juhtimises ja turunduses ning tema sõnutsi on osaleda kasulik nii õpilastele kui ka nõuandjale endale.

“Mentor olemine aitab mõelda raamidest välja ja annab endalegi ideid. Samuti paneb noortega tegelemine selgemalt märkama olemasolevaid võimalusi ja innustab neile uutmoodi lahendusi otsima,” arvas Uusen.

JuniorAchievement Eesti ja Pärnumaa aasta mentoriks valitud ning kõnealuses programmis osaleva Marten Palu jutu järgi on noortesse panustamine talle alati olnud ülitähtis. “Mentorina saan panustada sellesse, et mul on tulevikus asjalikke noori tööle võtta ja kui nad ettevõtjaks hakkavad, siis sünnib sellest kõigile kasulikku konkurentsi ja ajab vanad kalad toolilt püsti. Mentorina aitan peamiselt noortel ideed tervikuks mõelda ja ülesanneteks jagada. Samuti motiveerin neid väheste vahenditega looma midagi sellist, mispärast teistel jääb suu lahti,” ütles Palu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles