Kirjandustempel alustab sügistalvist hooaega

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjandustempli korraldaja Mikk Pärg (vasakul) alustas üritust eesmärgil ühendada noored sahtlisse kirjutajad ja kogenud sõnasepad.
Kirjandustempli korraldaja Mikk Pärg (vasakul) alustas üritust eesmärgil ühendada noored sahtlisse kirjutajad ja kogenud sõnasepad. Foto: Ranto Lupp

Ülehomme kell 17 alustab Pärnu kultuuriklubis Tempel taas Kirjandustempel, mis kostitab esimesel õhtul Triin Soometsa ja Tiit Borni muusika ja luulekavaga “Valitud elu”.

Ürituste sari avab laia luule- ja kirjandusmaailma, mille eesmärk on toetada noori sahtlisse kirjutajaid, kogenud sõnaseppi, novellide ja miniatuuride loojaid ja interpreete-laulukirjutajaid.

“Õhtu algab noorte ja nende loominguga. Kohalikud ja kaugemad artistid esitavad oma luulet täpselt nii, nagu nemad seda näevad,” räägib poeedist õhtujuht, pärnakas Mikk von Berg (kodaniku­nimega Mikk Pärg).

Õhtu üheks peaesinejaks on prosaist-luuletaja Triin Soomets, kes on avaldanud üle kümne luuleraamatu.
Õhtu üheks peaesinejaks on prosaist-luuletaja Triin Soomets, kes on avaldanud üle kümne luuleraamatu. Foto: Erakogu

Hooaja esimese luuleõhtu üks peaesinejaid on prosaist ja luuletaja Triin Soomets, kel on oskus viia kuulajad võrgutavale ja fantaasiarikkale rännakule. Üle kümne raamatu avaldanud Soometsa luulet iseloomustavad vastandlikud nähtused nagu kehalise ja abstraktse, intiimse ja filosoofilise väljendumine. Aastast 2012 on ta järjepidevalt kirjutanud lasteluulet ja mõistujutte meenutavaid lühijutte.

Luule- ja kirjandusõhtule pakub muusikalist vahepala pärnakast laulukirjutaja Tiit Born, kes esitab Triin Soometsa tekstidele valmistatud palasid.
Luule- ja kirjandusõhtule pakub muusikalist vahepala pärnakast laulukirjutaja Tiit Born, kes esitab Triin Soometsa tekstidele valmistatud palasid. Foto: Andrus Eesmaa

Soometsa toetab muusik ja laulukirjutaja pärnakas Tiit Born, kes esitab luuletaja tekstidele valmistatud heliteoseid. Born on elukutseline muusik-kitarrist ja andnud välja kaks sooloplaati: “Tähetüdruk” ja “Ennustan sulle, armas”.

Õhtu lõpus saavad huvilised endagi oskusi esitleda, osaledes võistlusel, mis tutvustab luuleprõmmimist.

Kirjandusele ja luulele pühendatud ettevõtmine sai alguse eelmisel sügisel, mil noor luuletaja von Berg võttis oma südameasjaks kutsuda kokku kodulinna uue põlvkonna ­autorid ja vanad tegijad, kellega vestlusringile alus panna. Korraldajate Jaak Kännu, Andres Tölbi ja Mikk Pärja sõnutsi on üritus mõeldud nii luulehuvilistele kui -kaugetele, kel võimalus sellega lähemalt tutvuda ja tegijatega dialoogi arendada.

Kirjandustempli luule­õhtud toimuvad kord kuus. Novembris on peaesineja poeet Jürgen Rooste, kes esitleb kava “Rituaalid”. Detsembris külastab kultuuriklubi Doris Kareva, kes tutvustab tänavu ilmunud luulekogumikku “Eesti tunne” ja raamatut “Unes nägin ma Eestimaad. Kohavaip”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles