“Põrgu Jaan” – tasku Tarkovski tungalteraga

Kati S. V. Murutar
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saladusliku põnevusloo “Põrgu Jaan” peategelast mängib Pärnu teatri näitleja Meelis Rämmeld.
Saladusliku põnevusloo “Põrgu Jaan” peategelast mängib Pärnu teatri näitleja Meelis Rämmeld. Foto: Kaader filmist

Noor kinomees Kaur Kokk jutustab müstilise ajaloofilmiga “Põrgu Jaan” loo sellest, milline nägi Eesti välja ­pärast põhja- või mõnd teist järjekordset sõda. Päris­orjade ja moonakate hütte nimetatakse ilmselt just seepärast taludeks, et anda sõnumile üle aja ja ruumi ulatuv mõõde.

Sõdade-katkude järel on alati inimesed kadunud, viimsed allesjäänud rusutud, mõisad-hurtsikud võrdselt rusustunud. Apaatselt kohmerdavate inimjäänuste räpaste räbalate tunne tuleb ekraanilt saali. Kuninglik-siniste varjundite vilksatamine rõhutab üldist musta-valget-halli pilti. Moodustub kaeblik “EW 100” trikoloor paganlike tulede raamis.

Sellel pildil on taevalike silmade, ülimalt kõnekate ja kujundina toimivate habemega meeste galerii. See, kas hõbehabe on elegantselt hooldatud või punane tuust suhu kasvanud, näitab seisuste vahet. Nagu ka hobune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles