Galerii: Ratas hoiatas kongressil Reformierakonna ja EKRE valitsuse eest (19)

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Äsja 27aastaseks saanud Eesti Keskerakonna XVII kongressil seisis Jüri Ratas esimest korda parteiseltsimeeste ees erakonna esimehe ja peaministrina. Võib-olla osalt seetõttu oli ettekanne segu tehtud töö aruandest ja algava valimiskampaania kihutuskõnest.

Ratas tõdes, et viimase kahe aasta sisse on mahtunud palju: Keskerakonna tõus valitsusse, mitmesugused reformid, nende hulgas omavalitsusreform ja käimasolev riigireform, “Eesti Vabariik 100”, tasuta ühistransport maakondades.

“Oleme kunagistest vigadest õppinud,” kinnitas Ratas Pärnu spordihallis üle 1000 delegaadi ees kõneldes. Ta tunnustas tuntud inimesi, kes viimasel ajal on liitunud Keskerakonnaga. “Oleme avatud, edasipüüdev erakond. Viimased kaks aastat on olnud head aastad,” rääkis peaminister.

“Meie edu saladus on, et seisame iga inimese heaolu eest. Erakonna toetajate hulk kasvab, oleme õigel teel. Koalitsioonikaaslastega oleme murdnud mitu müüti. Eestit saab valitseda ilma Reformierakonnata,” ütles Ratas.

Keskerakonna esimees väitis, et tema erakond pole nõus poliitikaga, millega võidaks vaid ühiskonna jõukam osa. “Õiglane maksupoliitika, väärikas pension kõigile. Me pole nõus tervishoiu hiiliva erastamisega,” deklareeris Ratas.

Eduloona kirjeldas valitsusjuht tasuta ühistransporti 11 maakonnas, tuletades meelde, et Tallinnas on sõit prii juba 2013. aastast. Maakondades võidavad ühistranspordi kasutajad tasuta sõiduga 13. kuupalga. Ratas avaldas lootust, et lõpuks on ühistransport tasuta igas maakonnas.

Peaminister kinnitas lähiaastate palgatõuse õpetajatele, politseinikele ja päästeametnikele. Samuti on kindel kavatsus jätkata 1100 riigipalgalise töökoha viimisega Tallinnast mujale linnadesse.

Ratas rõhutas korraliku taristu vajadust ja lubas, et mahukad maanteede ümberehitustööd jätkuvad. Peale Tallinna–Tartu neljarealiseks ehitamise võetakse sama töö käsile Tallinna–Pärnu–Ikla ja Tallinna–Narva suunal.

Ratas tegi reveransi ettevõtlusele, tõstes esile esimese riigiettevõtte Tallinna Sadama edukat börsile viimist. Eesmärk on tuua suured Eesti kaubalaevad tagasi Eesti lipu alla. Peaminister kiitis majutusasutuste käibemaksu tõusu ärajätmist, mis säästis majutajaid suurest tagasilöögist.

Välispoliitikas hoiab Eesti senist kurssi ja riigi julgeoleku tagamisel hinnaalandust ei tee.

Mis on Keskerakonna eesmärk? “Visioon on olemas ja teekond selle saavutamiseks teada. See on tugeva keskklassiga õiglane riik,” sõnastas peaminister lähiaastate sihi. Eesmärgid on samuti püsimine keskteel, kasvava rahvaarvuga riik, kuhu inimesed soovivad jääda, ja need, kes on lahkunud, on oodatud tagasi. Roheline Eesti, tasakaal sotsiaalmajanduse ja keskkonna vahel. Õiglane riik, mis tagab puhta keskkonna. Õiglane maksustamine. Nulltolerants korruptsiooni suhtes. Igaühele õigus olla osa Eesti ja oma päritolu kultuurist. “Oleme võimelised ära tegema mida iganes. Olen peaminister igale inimesele,” lubas Ratas.

Keskerakonna esimees ja valitsusjuht hoiatas Reformierakonna ja Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) valitsuse moodustamise eest. “Teeme õigeid valikuid ja langetame õigeid otsuseid!” kutsus Ratas erakonnakaaslasi.

Keskerakonna kongressile valitud 1275 delegaadist oli kohal 1018 ehk 82 protsenti mandaadi saanutest. Peale selle hulk külalisi, niisama huvilisi ja ajakirjanikke.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles