Pärnus otsiti viisakaid jalakäijaid: neid leiti poole tunniga kaks

Sirle Matt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülekäigurada.
Ülekäigurada. Foto: Urmas Luik

Tartu ülikooli Pärnu kolledži lektor Valter Parve on juba 20 aastat korraldanud aktsiooni, kus sõidab suvepealinnas autoga ja katsub leida viisakaid liiklejaid.

Reedel võttis Parve koos Pärnu kolledži sotsiaaltöö korralduse tudengi Anastasia Aleksandrovaga taas ette viisaka jalakäija otsingud. Viisaka jalakäijana läheb arvesse inimene, kes viipab tänutäheks teed andva auto juhile.

Parve meelest on ühelt pool tegu viisakusega. “Minule kui autojuhile tekitab hea tunde, kui ta mind märkab,” kõneles ta. Teisalt on üle sebra minnes autojuhiga kontakti loomine ohutuse huvides. “Et jalakäija taipaks vaadata, mis ümberringi toimub.”

Reedesel aktsioonilgi jäi silma hulga inimesi, kes vuhisesid sebrale, pilk maas, selgeks tegemata, kas autojuht teeületajat märkas. Osa neist oli süvenenud mobiiltelefoni ja nõndasamuti ei pööranud peadki, et ümbrust uurida.

Anastasia Aleksandrova andis viisakatele jalakäijatele valida, millist raamatut nad tänutäheks soovivad.
Anastasia Aleksandrova andis viisakatele jalakäijatele valida, millist raamatut nad tänutäheks soovivad. Foto: Sirle Matt

Aastatega on Parve selekteerinud ja kütuse kinkimisega tänanud viisakaid autojuhtegi. “Sohvrid on viisakamad,” leiab ta. Tänavu kevadel ei leidnud Parve pooletunnise sõitmise järel ühtegi jalakäijat, kes teed ületades oleks talle lehvitanud. See oli paarikümneaastase kogemuse jooksul esimene kord, kui nii halvasti läks.

Läinud reedel tabas Parve koos tudengiga Pärnu kesklinnast kaks inimest, kes taipasid teed ületades autojuhile lehvitada. Üks neist oli Lääneranna valla elanik, kes kõneles, et on isegi autojuht ja saab väga hästi aru, miks on vaja, et roolikeeraja ja jalakäija vahel tekiks kontakt.

Parvel oli jalakäijatele tänutäheks varutud kolm raamatut. Need pani heategevuslikul eesmärgil välja

Postimees. Üks raamatutest jäi välja andmata, sest poole tunni kestel ei leitud inimest, keda tunnustada.

Parve kaasab viisaka liikleja otsingutesse alati tudengid, näitamaks, kui lihtne on teha vabatahtlikku tööd, et midagi kodukandis muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles