Katuseraha jagagu maksumaksjad ise

Annely Akkermann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabaühenduste liit on algatanud portaalis Rahvaalgatus.ee allkirjade kogumise ettepanekule, et riigikogu lõpetaks katuseraha jagamise.
Vabaühenduste liit on algatanud portaalis Rahvaalgatus.ee allkirjade kogumise ettepanekule, et riigikogu lõpetaks katuseraha jagamise. Foto: Mihkel Maripuu

Jällegi on käes riigieelarve tegemise aeg ja jaotatakse katuseraha. See on enneolematult suur nii kogu riigis kui Pärnumaal, vastavalt 25,7 miljonit (mullu kuus miljonit) ja 700 000 eurot. Katuseraha on eraldis riigieelarves, mille poliitikud jagavad poliitilistest ja isiklikest huvidest lähtudes. See on Eesti poliitika üks närusemaid tavasid.

Tunnistan, et allakirjutanugi jagas riigikogus töötades katuseraha. Igal aastal sai mitu vallavanemat minult telefonikõne küsimusega, mis neil vallas rahapuuduse tõttu tegemata tööde järjekorras seisab, ja rahaeraldis läks riigieelarvesse. Igal aastal seisin dilemma ees, kas minna tavaga kaasa või jätta valimispiirkond katuserahast ilma, sest mulle see traditsioon ei meeldi. Jätsin isikliku arvamuse tagaplaanile.

2019. aasta eelarve katuseraha jagamine Pärnumaal peegeldab konkreetse poliitiku maailmapilti: olulised on relvad ja sport. Kel jõud, sel õigus. Samal ajal teame, et Eesti suurim eraannetuste koguja on hoopiski Pärnu Postimehe kunagise ajakirjaniku Hille Tänavsuu nime kandev vähiravifond. Eraisikud annetavad eelkõige kaastundest, mitte poliitilistest kaalutlustest lähtudes, seetõttu pean põhimõtteliselt õigeks, et toetusi kodanikuühiskonnale peaksid jagama maksumaksjad ise. Riik saab teha selleks maksusoodustusi või jätta protsent tulumaksust inimeste enda suunata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles