Pärnu jõkke asustati 56 000 lõhet ja 43 700 siiga 

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõhe kasvatamine Põlula kalakasvanduses.
Lõhe kasvatamine Põlula kalakasvanduses. Foto: Marianne Loorents

Riigimetsa majandamise keskuse (RMK) Põlula kalakasvatustalitus asustas septembri lõpus ja oktoobri alguses asurkondade taastamise eesmärgil Pärnu jõkke 56 000 lõhe ja 43 700 siia noorkala.

Samasuviseid Pärnu poolsiirdesiigu kasvatatakse 2015. aasta sügisest Põlulas katseliselt. Siiakasvatuse maht on suhteliselt väike eelkõige suguproduktide vähesuse tõttu.

“Möödunud sügisel õnnestus saada marja pisut rohkem kui 2016. aastal ning tänavu sai asustada 43 700 ühesuvist siiga keskmise kaaluga 14 grammi. Pärnu jõe siiapopulatsioon on teadlaste hinnangul halvas seisus ja seepärast tuleb selle taastamistöödega veel aastaid jätkata,” rääkis Põlula kalakasvatustalituse juhataja Kunnar Klaas.

Asustamispaigad valiti Tartu ülikooli mereinstituudi soovituste järgi. Sügiseti asustatud lõhe noorkalad jäävad veel pooleks kuni poolteiseks aastaks jõgedesse, misjärel nad laskuvad merre. Asustamiskohad valitakse viisil, et kasvatatud kalad ei oleks looduslikele toidukonkurentideks. Tavaliselt asuvad sellised kohad jõgedes ülalpool esimest ületamatut rändetakistust.

1997. aastast on Põlula kalakasvanduses kasvatatud ja veekogudesse asustatud kokku üle 5,9 miljoni mitmesuguses vanuses lõhe, meriforelli, siia ja muude vääriskalaliikide noorkala.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles