Noored nihutavad kunsti piire suitsukonide ja hõljuvate kruusidega

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
“Inimene ei saa enne aru, et raha pole söödav, kui viimane taim ja loom on ära kadunud” – teose autorid 11aastased Jan Dunkan Hödemann, Sandra Kallion, Kristin Kuura, Kaspar Arvo Mandel, ­Karin Raudsepp, Emeri Visnapuu ja kümneaastased Marie Martine Lupp, Marcus Parm ja ­Jarel Jõela.
“Inimene ei saa enne aru, et raha pole söödav, kui viimane taim ja loom on ära kadunud” – teose autorid 11aastased Jan Dunkan Hödemann, Sandra Kallion, Kristin Kuura, Kaspar Arvo Mandel, ­Karin Raudsepp, Emeri Visnapuu ja kümneaastased Marie Martine Lupp, Marcus Parm ja ­Jarel Jõela. Foto: Laura Vadam

Laupäeval anti Pärnu uue kunsti muuseumis avapauk noorte kaasaegse kunsti festivalile, mis esitleb 10–18aastaste koolinoorte nüüdiskunsti. Kuu aega kestev üritus avati näitusega “KooliMood(i)neKUNST”, mille eksponeeritavas loomingus peegeldub noorte arusaam ühiskonnas päevajakalistest teemadest.

Laes hõljuvad täpilised teekruusid, maast korjatud suitsukonid ja -pakid, jäätisetopsid, vanaaegsed VHS-kassetid, Pärnu Postimehe paberväljaandest lõigatud uudised ning traditsioonilised pintsel ja pliiats väljendavad õpilaste maailmavaadet, mis fototöötluse, filmi, popkunsti, tasapinnalise maalikunsti, tekstiilloomingu ja meme-kunsti kaudu vaatajateni jõuab.

“Me oleme jõudnud tarbimisühiskonda ja sellest saavad noored hästi aru. Viimase kahe aastaga on looduse reostamisele ja tulevikule mõtlemine niivõrd oluliseks muutunud,” selgitab kunstihariduse ühingu esimees Liia Jung festivali sisu.

Noored ei karda avaldada arvamust ega osaleda diskussioonis. “Nad ei pelga rääkida halvast ega tabudest. Nad ei tunne häbi, kui miski on pahasti, ja on valmis sellest avalikult rääkima ja lahendusi leidma,” tunneb Jung, kelle arvates on nutikates ja loomingulistes töödes peidus millenniumlaste hääl, mida tasub kuulata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles