Oktoober purustas Pärnus päevasooja rekordid

Raido Keskküla
, veebilehe toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügis Pärnumaal.
Sügis Pärnumaal. Foto: Urmas Luik

Viimaste päevade erakordselt ilus ja kuldne sügisilm on sundinud sünoptikuid statistikatabelis parandusi tegema. Nimelt sündis Pärnus õhutemperatuuri päevarekord eelmisel reedel ja laupäeval.

Keskkonnaagentuuri ilmaprognooside osakonna juhtsünoptiku Taimi Paljaku teatel mõõdeti möödunud reedel Pärnus õhusooja 16,4 kraadi. Eelmine rekord pärines 2005. aastast, kui oktoobri samal päeval oli suvepealinnas 15,6 kraadi.

Päevarekord sündis laupäevalgi, kui kõrgeim õhutemperatuur oli Pärnus 16,5 kraadi. Senine rekord 15,2 kraadi mõõdeti 1967. aastal.

14. ja 15. oktoobril oli Pärnus õhusooja vastavalt 14,5 ja 15,6 kraadi. Nende kuupäevade soojarekord pärineb üle 100 aasta tagusest ajast ega purunenud seegi kord. Nimelt 1889. aastal mõõdeti 14. oktoobril Pärnus 17,9 ja 1907. aasta 15. oktoobril 17,5 kraadi sooja.

Paljaku selgituse kohaselt on võimas ja väga laia ulatusega kõrgrõhuala üks olulisi põhjusi, miks ilm on praegu sajuta.

“Aga et oktoobris kõrgrõhkkonna tingimustes taevas nii laialdaselt selge on, selles on oma osa madalrõhkkondade mõõdukal survel. Tänu sellele on ligikaudu nädal aega kahe rõhuala piirimail õhuvool lõunast jõudsalt sooja juurde toonud ja tuul värskena püsinud,” rääkis Paljak. “Tuul ei lase madalal pilvekihil ja udul päevaks püsima jääda ja päikeseliste päevadega tõuseb õhutemperatuur näitudeni, mis oktoobris ei ole päris tavapärased.”

Paljaku sõnade järgi püsib soe veel homme ja ülehommegi, siis aga pärastlõunal muutub ilm pilvisemaks ja kohale jõuavad vihmapilvedki.

“Reede päevaks sadu küll eemaldub, aga ilm on märksa jahedam: kümne kraadi ümber,” sõnas Paljak. “Nädalavahetusel tõusevad maksimumtemperatuurid kraad–paar üle kümne ja ehkki suuremat sadu ei tule, on pilvi laialdasemalt ning säravat päikest vaid laiguti ja üürikeseks.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles