800aastane kirik ja vabadus linnagaleriis

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Arraku “Vabaduse lähenemine” on üks teoseid Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud kunstinäituselt “Vabadus 21. sajandil”.
Jüri Arraku “Vabaduse lähenemine” on üks teoseid Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud kunstinäituselt “Vabadus 21. sajandil”. Foto: Repro

Pärnu linnagaleriis avatakse homme ja ülehomme väljapanek. Homme kell 17 ootab arhitekt ja fotokunstnik Arne Maasik huvilisi kunstnike majas ja ülehomme kell 18 avatakse Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud kunstinäitus “Vabadus 21. sajandil” linnagaleriis raekojas.

Kuigi hariduselt arhitekt, on Maasik Eesti kunstielus tuntum fotokunstnikuna. Teda huvitavad mastaap ja detail, tihedus ja sügavus, autentsus ja naturaalsus, korrastatus ja metsikus ning kõik see kokku. Moel või teisel puudutavad tema seeriad just neid kategooriaid ja omavahelises võrdluses täiendavad üksteist.

Avatavale näitusele paneb Maasik välja mitu olulist seeriat viimaste aastate loomingust. Seega sobib väljapanekut nimetada ülevaatenäituseks. Uusim on Tartu toomkiriku seeria, mis valmis tänavu ülevaatliku raamatu ilmumise puhul kiriku 800aastasest ajaloost.

“Vabadus 21. sajandil” on kummardus jätkuvale vabadusele ja loovale inimesele. Iga näitusel osalev kunstnik on loonud teose vabadusest, kokku on neid 21. Teoste loomeprotsess ja vabadusesõnum on jäädvustatud filmidena, mille vaatamiseks on soovitatav aega varuda.

Tallinn Art Space’i kureeritavast näitusest võtavad osa kunstnikud Raul Meel, Marko Mäetamm, Kiwa, Laurentsius, Jaak Visnap, Urmas Viik, Navitrolla, Kadri Alesmaa, Jüri Arrak, Leonhard Lapin, Hardi Volmer, Kadri Kangilaski, Evi Tihemets, Peeter Allik, Jaan Toomik, Ivar Kaasik, Liisa Kruusmägi, Tarrvi Laamann, August Künnapu, Maarit Murka ja Priit Pärn.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles