Muuseum näitab kodumaiste menufilmide lisaseansse

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linateos avab Volgi elu üllatavad ja seninägemata tahud, sealhulgas suhet pojaga. 
Linateos avab Volgi elu üllatavad ja seninägemata tahud, sealhulgas suhet pojaga. Foto: Ken Mürk

Pärnu uue kunsti muuseumis tulevad lisaseansid kahele Eesti filmile, millest mõlemad on saanud mitmesugust vastukaja.

“Vello Salo. Igapäevaelu müstika” jutustab vanast ja targast mehest, kes valmistub ilmast lahkumiseks. Isa Vello Salo on preester ja vembumees, kellel oma kiiksud ja vigurid, elukogemus, avar vaimuelu ja tarkus, mida aastatega kogutud ja hoitud. Salo on elanud sõdurina Soomes, aednikuna Itaalias, õppurina Šveitsis ja Hollandis. Saksamaal pühitseti mees preestriks.

Aastast 1993 Pirita kloostri vaimulikuametit pidanud mees arutleb linateoses elu lõpust ja sellest, kuidas viimsel tunnil usku mitte kaotada. Filmi režissöör Jaan Tootsen toob kinoekraanile küsimused, mis kõikidel inimestel elu lõpus tekivad. “Elu viimane peatükk toob palju huvitavaid küsimusi: kuidas viimsel tunnil mitte usku kaotada, isegi kui oled preester? Kuidas meie, kõik teised ja mittevaimulikud inimesed, maailmas oma surmaga hakkama saame?” arutleb filmitegija.

“Vello Salo. Igapäevaelu müstika” lisaseansid on ülehomme ja 25. oktoobril kell 18.

Pirita kloostri preester Vello Salo valmistub linateoses maailmast lahkumiseks.
Pirita kloostri preester Vello Salo valmistub linateoses maailmast lahkumiseks. Foto: Erakogu

Samuti avaneb muuseumis veel võimalus kaeda linateost “Viimane vürst”, mis toob kinolinale Eesti kultuurimaastiku ühe värvikama tegelase Peeter Volkonski. Vaatlev dokk avab Volkonski elu eri tahud ja seninägemata suhted. “Kolme aasta jooksul sain jälgida kõrvalt Volgi loometegevust, aga ka tema argiaskeldusi, tundlikke vestlusi pojaga, operatsioonist taastumist, avatud korkide perioode ja palju muud,” tutvustas filmi tegemisprotsessi režissöör Kaupo Kruusiauk.

Linateoses avaneb Volgi kui koloriitse kuju eraelu ning omapärased ja üllatavad iseloomujooned. “Mõnusalt kirglik on stseen, kus isa ja poeg jagavad vaimustust kirjatarvete vastu. Keskmisele eestlasele on põnev vaadata sedagi, kuidas loomeinimene süsteemse planeerimise tulemusel endale paar korda aastas avatud korkide perioodi lubab,” toob Kruusiauk näiteid.

Filmi “Viimane vürst” lisaseansse näeb homme ja 24. oktoobril kell 18 ja 27. oktoobril kell 16.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles