Maakondlikul ettelugemisvõistlusel esitati hundilugusid

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuna jüripäeval valiti hunt meie rahvusloomaks, on selleaastane ettelugemisepäeva teema: kus hundist räägitakse. Ette lugema on oodatud nii suured kui väikesed kodus, koolis, lasteaias, raamatukogus.   

Üleriigilise ettelugemispäeva eel Pärnu keskraamatukogus maakondlikul neljandate klasside ettelugemisvõistlusel olid seekord inspireerivateks teemadeks valitud nii Euroopa kultuuripärandiaasta kui Eesti rahvusloom hunt. Nii pajatatigi võistu hundilugusid: pärimus- ja looduslugusid, muinas- ja lastejutte kriimsilmast.

Võistluse võitja, Kuninga tänava põhikoolis õppiv Kärolin Peterson esindab Pärnumaad sel laupäeval lõppvõistlusel Eesti lastekirjanduse keskuses.

Lasteteeninduse peaspetsialist Signe Peeker märkis, et igal ettelugejal oli kuulajate köitmiseks aega vaid kolm minutit. Selle aja jooksul tuli žüriile ja publikule tõestada, et jutt sobib kokku lugeja temperamendi ja esitamislaadiga ning see jõuab kuulajaini selgelt ja kaasahaaravalt.

Tänukirja ja aplausiga tunnustati kõiki tublisid esinejaid. Häid ettelugejaid oli Peekeri sõnutsi sedavõrd arvukalt, et pingerida jäeti kokku panemata. Raamatuga autasustati nelja. Peale finaalvõistlusele sõitva Petersoni jäid žüriile hästi meelde Jete-Pauline Ollep Paikuse põhikoolist, Egert Viidebaum ja Mia Mirell Klaanberg Sindi gümnaasiumist ja Hardo-Rainer Sulg Mai koolist.

Julgeid ettelugejaid oli raamatukokku tulnud veel Vanalinna, Ülejõe ja Rääma põhikoolist, Are ja Audru koolist, Tori põhikoolist, Vändra ja Lihula gümnaasiumist.

Raamatusõpru üllatas soeks kehastunud Marge Lumisalu, kes improviseeris koos lastega hundimänge.

Ettelugemist ületähtsustada pole võimalik, sest sellest saab alguse lapse sõprus raamatuga, oskus kuulata ja tärkab iselugemise huvi.

“20. oktoobril tähistatakse Eestis ettelugemise päeva ja siis võiks igaüks peret ja sõpru mõne toreda looga üllatada, rääkigu see siis hundist või mõnest muust põnevast tegelasest,” kutsus Peeker üles.

Ettelugemist ületähtsustada pole võimalik, sest sellest saab alguse lapse sõprus raamatuga, oskus kuulata ja tärkab iselugemise huvi. Pärnu lasteaedades tähistatakse ettelugemise päeva 19. ja 22. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles