Suur pildigalerii: koolinoored selgitasid omakeskis välja parimad kettagolfarid

Märt Pilme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • “Soovin jõuda Eesti tippu! Maailma tipu peale pole veel mõelnud,” ütles 13aastane Mathias Villota enesekindlalt.
  • Kolmanda koha teenis Pärnu motoklubi sportlane Kevin Saar, kes on viimased kaks aastat võitnud quadracer´ite motokrossi Euroopa meistrivõistlusted.
  • Korraldajad laenasid välja hulga kettaid, kuid kaht neist ei saanud tagasi. “Need on nüüd jões,” naeris Oliver Kihu.

Eilsel päikesepaistelisel sügispäeval kogunes Pärnu Jõekääru discgolf’i-parki 73 koolinoort, otsustamaks, kes on Pärnumaa koolide parimad kettagolfarid.

Kuigi tegemist oli võrdlemisi suure võistlusega ja jäi mulje, nagu mõõduvõtu korraldanuks spordiliit, olid asja taga hoopis kaks kohalikku noort entusiasti: Oliver Kihu ja Christopher Robin Antsu. Mõlemad kuuluvad Pärnu

discgolf

'i-klubisse Hole-in-One.

“Korraldasime ürituse praktilise töö raames. Tekkis idee õpilastele midagi lahedat teha, tutvustada mängu ja anda neile võimalus väljas liikuda,” jutustas Koidula gümnaasiumi 17aastane õppur Kihu.  

Pärnumaa kutsehariduskeskuses käiva 18aastase Antsu sõnutsi tegid nad üritusele üsna vähe promo. “Info läks üles alles kaks nädalat enne võistlusi. Oleks saanud kuu aega varem välja reklaamida, saanuks õpilased pisut rohkem treenida ja enesekindlust koguda. Äkki oleks siis veel rohkem inimesi kohale tulnud,” rääkis korraldaja, kelle teatel oli ruumi 90 mängijale, sellest arvust jäi 17 õpilast puudu ehk Pärnu jõe äärde kogunes 73 mängusõpra.

Järgmisel aastal lubasid organiseerijad ürituse infot varem levitama hakata. “Soovime 90 mängijat kokku saada ja minu suur eesmärk on panna võistlusele nimeks Pärnumaa meistrivõistlused discgolf'is koolinoortele,” jutustas Antsu õhinal. “Praegu korraldatakse seda Kilingi-Nõmmes. Tahaks korraldusõiguse endale saada.”

“Silma hakkas, et eriti palju õpilasi tuli põhikoolist. Gümnaasiumiga võrreldes oli neid kõvasti rohkem,” seletas Kihu. 

Antsu jutu järgi oli põhikoolist kõige rohkem huvilisi Mai koolist, vanemate seas ühisgümnaasiumist. “73 õpilasest laenas meie käest kettaid 20. Õpilastel oli üllatavalt hea teadmine discgolf'i kohta.”

Korraldajad laenasid välja hulga kettaid, kuid kaht neist ei saanudki tagasi. “Need on nüüd jões,” naeris Kihu.

Antsu tõi silmapaistvamatest kettalennutajatest esile Marthen Tasalaini. “Kõva suusamees, sai päris hea tulemuse: –3,” kiitis Kihu.

“Põhikoolipoistest oli teada, et Mathias Villota võidab. Ta on tegelikult ka gümnaasiumi poistest üle. Arvasime, et ta võidab neidki, aga tuli –1,” rääkis Antsu.

Põhikoolipoistest –1ga võidurõõmu maitsnud Kuninga tänava põhikooli seitsmendik Villota märkis, et eile õnnestus tal mäng enam-vähem. “Paar putti panin mööda, aga ülejäänuga olen rahul. Rekord on mul Jõekäärus muidu –7,” avaldas 13aastane poiss. “Teadsin, et minu vanuseklassis on paar head poissi veel, aga olin kindel, et võidan.”

Praegu, kui kool käib, harjutab seitsmendik paar–kolm korda nädalas, suvel kindlasti rohkem. Pärnumaal on tema lemmik Jõulumäe kollane rada. Enda tugevaks küljeks peab ta puttamist.

Hiljuti märkas Villota suurepärast mängu kettagolfivarustuse tootja Prodigy, mis sõlmis temaga lepingu. See tähendab, et ta peab nüüd vaid selle firma vahenditega mängima. “Kettad on väga head, teevad töö ära. Tulemusi tuleb!” avaldas nooruk. “Soovin jõuda Eesti tippu! Maailma tipu peale pole veel mõelnud.”

Põhikoolitüdrukutest võidutses vaid 11aastane Kariina-Mia Tats Mai koolist. Mõõduvõtust kuulis ta ema käest. “Ring läks väga hästi, olen varemgi siin mänginud,” rõõmustas tüdruk, kes kettagolfi on mänginud aasta. “Mulle meeldib kõikidel Pärnumaa radadel mängida, aga lemmik on Valgeranna. Siin (Jõekäärus) on rajad pikemad, on veerajad ja igal pool on puud. Mul on endalgi kettad, aga pole lugenud, kui palju neid kokku on.”

Võistluste parimad:

Põhikoolipoisid:
1. Mathias Villota (–1)
2. Magnus Janson (+1)
3. Andre-Rene Jõemaa (+9)
Põhikoolitüdrukud:
1. Kariina-Mia Tats (+37)
2. Rinell Lauter (+37)
3. Katre Veskimägi (+53)
Gümnaasiumipoisid:
1. Marthen Tasalain (˜–3)
2. Kenneth Koort (+4)
3. Kevin Saar (+7)
Gümnaasiumineiud:
1. Ethel Saarnak (+34)
2. Taisi Viire (+40)
3. Elisabeth Proos (+53)
Kõik tulemused leiab SIIT!

Gümnaasiumi noormeestest võidutses Häädemeeste keskkooli 18aastane abiturient Tasalain, kes kuulub Jõulu suusaklubisse. “Üritusest kuulsin korraldajate käest ja lõpuks jõudsid e-kirjad kooligi,” kinnitas kõva suusamees ja tuleb välja, et ka kettagolfar. “–3ga jään rahule, mingit pahandust ei teinud. Kolm birdie't ja ülejäänud olid par’id.”

Häädemeeste kooli õpilane mängib hobikorras. “Meie kooli kõrval on kuue korviga rada, aga põhiliselt harjutan ikka Jõulumäel. Talviti ma ei harjuta, aga kokku olen umbes kolm aastat mänginud,” jutustas Tasalain.

Gümnaasiumi neidudest tuli esikohale ühisgümnaasiumi 17aastane õpilane Ethel Saarnak. Enda sõnutsi pole ta kuigi palju kettagolfi mänginud. “Paar suve olen enda lõbuks käinud sõpradega mängimas. Aga siiski nii palju, et kokku ei jõua lugeda,” naljatas võitja. “Ring läks normaalselt: mõne viske oleksin saanud kindlasti paremini teha, aga üldiselt oli kõik okei. Siin (Jõekäärus) olen vähe mängimas käinud. Rada on pisut keeruline, aga mängitav.”

Gümnasistide seas leidus palju noori, kes muudelgi aladel silma paistavad. Suusapoistest osalesid peale Tasalaini Simo Teearu ja Ranno Sutt. Kolmanda koha teenis Pärnu motoklubi sportlane Kevin Saar, kes viimased kaks aastat on võitnud quadracer'ite motokrossi Euroopa meistrivõistlused. Meistriliiga jalgpalliklubi Pärnu Vaprus esindasid Ronaldo Tiismaa, Uku Kõrre ja Oskar Lepik, Pärnu võrkpalliklubist aga Mattias Rahuoja.

Põhikooliastmes lõid kaasa kõva krossisõitja Jörgen-Matthias Talviku ja suusataja Rando Teearu.

Fotogalerii autor on Alex Ots.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles