Aktsiooni “Austa nõrgemat!” lugu

Kalev Vilgats
, Pärnu Postimehe arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. november 2002. Valter Parve täidab isiklikult viisaka autojuhi Maire Rumaski autopaaki preemiabensiiniga.
20. november 2002. Valter Parve täidab isiklikult viisaka autojuhi Maire Rumaski autopaaki preemiabensiiniga. Foto: Ants Liigus

Kakskümmend aastat ­tagasi alustas Pärnu sotsiaalhoolekandeameti juhataja Valter Parve eksperimentaalset konkurssi viisakate ­autojuhtide väljaselgitamiseks. 21. oktoobril 1998 katsetati kahel ülekäigurajal tunni aja jooksul ­autojuhtide liiklusviisakust ja pandi ­kirja viie jalakäijatele tee andmiseks peatunud sõiduki number (218 AKN, 322 FAD, 521 AJD, 412 FAJ, 151 AIB). Alexela tankla premeeris kõiki juhte 40 liitri bensiiniga.

Esimese katse ajal ei andnud Mai ­tänava sebral esimese veerandtunni jooksul jalakäijaile teed ükski masin ja inimesed vaatasid ise, kuidas üle vöötraja jõuaks, ilma et neid alla aetaks.

Postimaja ees vöötrajal selgus hoopis, et viisakusega esineb probleeme jalakäijatel. Parve kommenteeris seda tookord lehele nii: “Sohver mõtleb nii, et kui sina, jalakäija, ei viitsi vöötrajani minna, siis mina ei viitsi ka peatuda.” Nii 20 aastat tagasi kui praegugi leiab Parve, et liiklusviisakus on üks Pärnu elukvaliteedi näitajaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles