Fotod: kraana tõstis Kihnu tuletornile uue moodsa kupli (1)

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kihnu lõunatipus Pitkänä neemel vinnas kraana täna hommikul majaka juures noka otsa poolteisetonnise tornikupli, tõstis selle 24 meetri kõrgusele ja vajutas siis saare turismimagnetile pähe.

Järgmisel hooajal võivad külastajad tõusta taas majaka rõdule ja imetleda maalilist ümbrust. Tuletorni remont algas 1. augustil ja lõpeb jõulukuus. Navigatsioonimärgina hakkab Kihnu majakas laevadele taas teed näitama ehitustööde lõppemise järel detsembri teisest nädalast.

Veeteede ameti kommunikatsioonijuht Jane Niit märkis, et seest ja väljast rekonstrueeritavale tuletornile ehitati maa peal kiiver, renoveeriti klaasiraamistik ja paigaldati tuleruumile uued klaasid.

“Tuletorni juures jäävad teha vundamendi tugevdamine, viimase kihi värviga katmine, elektrisüsteemi rekonstrueerimine ja tuleseadmete paigaldamine,” loetles Niit paari-kolme järgmise nädala töid.

Tuletorni pandi moodne tehnoloogia, millega hõõglambid asendati leedsektorlaternatega. Niidu teatel on tulede tehnoloogia ajakohastamisel mitu põhjust, kuid eelkõige on uus tehnoloogia märksa keskkonnasäästlikum ja töökindlam.

“Varem oleme kasutanud tuledes 50vatiseid hõõglampe, mida igal aastal on vaja vahetada,” selgitas Niit. “Sama valgustugevusega leedsektorlaternad tarbivad olenevalt režiimist vaid 20–25 vatti energiat ja nende eluiga tootja andmetel on suisa 100 000 töötundi. Ehk siis saame tunduvalt töökindlama tehnoloogia palju väiksema energiakuluga.”

Kõnealuste tuleseadmete paigaldamise järel suureneb tule nähtavuskaugus võrreldes remondieelsega. Seni oli Kihnu majaka valge tule sektor 11 ja punasel tulel seitse meremiili, edaspidi on mõlemad 11 meremiili.

“Võidame selle, et tule energiatarve ei muutu ja tule sektorite üleminekud on väga täpsed ning latern on hooldusvaba võrreldes tavalise lambiga,” täpsustas Niit.

Majakas sai tänasel tuuletul hommikul kupli tunni ajaga. Töid alustati täna varahommikul, kuna pärast lõunat lubas ilmateade tuule tugevnemist, mis takistanuks tõstetööd. Pealegi polnud teada, kas tugevnev edalatuul lubab laeval graafiku järel tagasi sõita. Kraana viidi saarele eileõhtuse Kihnu Virvega.

Kihnu tuletorni ja akuruumi rekonstrueerimise riigihanke kuulutas veeteede amet välja veebruari alguses ja ehitustöö tegijaiks kuulutati ühispakkumuse teinud rahvusvaheline äriühing GT Corporation SE ja Scruuv OÜ. Tööde üldmaksumus on ligemale 650 000 eurot, raha eraldati riigieelarvestki.

Tuletorn toodi osadeks lahtimonteerituna meritsi Inglismaalt Kihnu lõunatippu 1864. aastal ja pandi kohapeal uuesti kokku. Samasuguse koonilise kujuga ja umbes samal ajal püstitatud majakad asuvad veel Vormsil ja Vaindlool.

Veeteede ameti navigatsiooniregistrisse kantud Kihnu tuletorni haldab 2013. aastast SA Kihnu Kultuuriruum, mis teeb majaka remondi ja külastajatele taasavamisega koduriigile 100. aastapäeva kingituse. Aastas külastab Kihnut kui UNESCO vaimse ja suulise maailmapärandi nimistusse kantud saarel tuletorni keskeltläbi 8000 huvilist. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles