Eesti pimedate liit tunnustas uut bussijaama aasta teo tiitliga

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaegnägijatele bussiaegade kuulamiseks mõeldud pult.
Vaegnägijatele bussiaegade kuulamiseks mõeldud pult. Foto: Urmas Luik

Pärnumaa ühistranspordikeskus (PÜTK) ja selle juhataja Andrus Kärpuk pälvisid Eesti pimedate liidu aasta teo tunnustuse, kuna Pärnu uus bussijaam arvestab ligipääsetavuse tagamisel nägemispuudega inimestega.

PÜTK pälvis kiidusõnu, sest pidas oluliseks tagada nägemispuudega inimestele ligipääsetavus bussijaamahoonesse ja Pärnu ühissõidukeisse. Bussijaama ümbruses on sõidutee äär märgistatud reljeefsete kividega, et nägemispuudega inimene kogemata sõiduteele ei satuks.

Bussijaamas on põrandal juhtsooned, mida mööda liikudes jõuab välisustest kassani. Välisuste ees väljaspool hoonet on pikalt väljaulatuvad kummimatid. Nende järgi saab aru, kus asuvad uksed. Vaegnägijaile on uksed märgistatud suurte kontrastsete siltidega. Veel paigaldas PÜTK suurematesse bussipeatustesse elektroonilised kõneväljundiga ajatablood.

Pultide üleandmine vaegnägijatele Pärnu Bussijaamas.
Pultide üleandmine vaegnägijatele Pärnu Bussijaamas. Foto: Urmas Luik

Neid saab kuulata nii nupule vajutades kui ka puldist juhtides. Selle tarvis andis keskus Pärnu pimedate ühingule üle 50 väikese juhtpuldi. Linnabussides on kinnihoidmistorud taustast kergesti eristuvat kollast värvi.

Tänavuste aasta teo tunnustuse saajate hulgast leiab veel Eesti jalgpalli liidu, Eesti meremuuseumi, Adamson-Ericu muuseum, Ugala teatri, Eesti puuetega inimeste fondi juhataja Eero Kiipli ja noorterühma Puhkus Kuubis.

Eesti pimedate liit annab aasta teo tiitli üle 23. oktoobril tänuseminaril Tallinna Õpetajate Majas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles