Pildid ja seletus: miks katsid eile kummalised pilved taeva

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
All kihtrünkpilved (Stratocumulus), keskel tõenäoliselt looduslik joonpilv (Cirrus radiatus) ja ülal kiudrünk- ja kõrgrünkpilved.
All kihtrünkpilved (Stratocumulus), keskel tõenäoliselt looduslik joonpilv (Cirrus radiatus) ja ülal kiudrünk- ja kõrgrünkpilved. Foto: Eno-Gerrit Link

Lugeja fotosilma ette jäid eile erilised pilved, eksperdi selgituse järgi on kummaliste pilvede tekkes süüdi transformatiivsed õhulained ja tuulenihe.

Atmosfääriteadlase Jüri Kameniku sõnutsi on see olukord tekkinud tsükloni tagalas, kui külm front on möödunud ja moodustab transformatiivseid õhulaineid, mis tekitavad siis säärase pilvekoosluse. “Samuti näib tumedate kihtrünkpilvede puhul olevat tegu tuulenihkega, sest nende ülaosa on märgatavalt kallutatud paremale,” selgitas Kamenik.

Tuulenihe on õhu liikumise kiiruse ja suuna suur muutus juba väikese vahemaa, mõnesaja meetri kuni mõne kilomeetri tagant. 

Pilvede tekkeks peab olema kaks õhukihti, mille tihedus ja liikumiskiirus on küllalt erinevad ehk tuulenihkes. Sealjuures õhukihtide liikumissuund tavaliselt ei ühti ja piirpinnal võivad areneda lained. Paralleeli saab tuua veega: merelained tekivad põhimõtteliselt samamoodi, sest õhu ja vee liikumiskiirus ja tihedus erinevad.

Samuti nägi eile õhtul maalilist päikeseloojangut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles