Kündja kindlustab järgmise saagi numbrid

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügiskünd jätkub, sest põllumees mõtleb kevadkülvile varakult ja maa on veel adrale pehme.
Sügiskünd jätkub, sest põllumees mõtleb kevadkülvile varakult ja maa on veel adrale pehme. Foto: Urmas Luik

Õhtumadalale vajunud päikese helgis pole traktorist tööpäeva lõpetanud, ader pöörab rohumaal ühtlaselt mullakamara pealepoole ja sellise kuiva ilmaga on hea sügiskündi teha. Kündjast olenevad järgmise aasta lõikusnumbrid, sest halva töö tagajärjel võib saak isegi täielikult ikalduda ja vigu parandada pole lihtne. Arvestades ühe künnihektari kulud põllurammu laotamisest traktori kütuseni ning traktori- ja tööjõukulu, annab rehkendus ligemale 300 eurot.

“Paneme künni kvaliteedile rõhku ja meie maadel küntakse moodsamategi traktoritega kümmekond hektarit päevas, kuigi jõudlus oleks mitu korda suurem,” rääkis Reiu jõe ümbruse madalaid maid majandava OÜ Surju PM tegevjuht Hannes Isand.

Sügisesed põllutööd on Surju mail lõpusirgel, kuid osa põlde kannatab juba liigniiskuse all ja sinna ei pääse masinatega peale. Kõrgemate kohtade rohu- ja söödamaad see­vastu lähevad künni alla.

“Sügiskülvi aeg oli tänavu märksa parem kui eelmisel aastal, hak­kasime tritikalet ja talinisu külvama 3. septembril, kokku 260 hektarile. Orased on ilusad, varem me ei tahtnud alustada, kartsime, et oras kasvab enne talvitumist liiga pikaks,” lausus Isand.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles