Katse: kuidas piirata laste nutiseadmekasutust?

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed veedavad üha enam ­aega nutimaailmas, kuid on võimalusi, et ­seda piirata.
Lapsed veedavad üha enam ­aega nutimaailmas, kuid on võimalusi, et ­seda piirata. Foto: Karoliine Aus

Tänapäeva maailm on üha enam nuhvliusku ja sellest virtuaalilmast on keeruline välja tulla. Ikka ja jälle haarame vabal hetkel taskust nutitelefoni ja libistame sõrmega üle ekraani. Selle pahe küüsi on jäänud nii täiskasvanud kui päris pisikesed.

Nutitelefon on kujunenud virtuaalseks lapsehoidjaks, millest väikesed kodanikud ei suuda kuidagi käsi eemal hoida. Tehnoloogia hakkab segama keskendumist ja põnnid ei taha enam tegelda muude asjadega. Kas nuhvli tarvitamist õnnestub piirata muudmoodi peale temalt telefoni äravõtmise või talle nuputelefoni andmise?

Selgub, et kui laps kasutab Androidi operatsioonisüsteemiga telefoni, on see võimalik. IPhone’i suletud keskkond ei lase aga ülejäänutel peale kasutaja enda telefoni distantsilt kontrollida. Toimetus proovis kaht rakendust: Google’i ingliskeelset tasuta Family Linki ja eestikeelset kuumaksuga äppi hoopy by Elisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles