Tegevusrada aitab mudilastel õppida loodust tundma

, Pärnu lasteaed Kelluke vanemõpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärnu lasteaias Kelluke õppisid lapsed koos põnevate tegelastega loodust tundma.
Pärnu lasteaias Kelluke õppisid lapsed koos põnevate tegelastega loodust tundma. Foto: Erakogu

Kui lasteaialapsi õuesoleku ajal jälgida, siis võib öelda, et nähtu ei ole alati rõõmustav. Lapsed suhtuvad mõnikord neid ümbritsevasse loodusesse üsna mõtlematult ning julmalt. Oluline oleks aga neile õpetada  juba varasest lapseeast looduse ilu mõistma, nii nagu ka inimlikkust ja headust tundma ning välja näitama.

Sel põhjusel on Pärnu lasteaed Kelluke välja töötanud „Tegevusraja“ projekti, mille eesmärk ei ole üksnes lastele looduse kohta teadmisi anda, vaid kasvatada selle vastu austust ja armastust.

Projekti käigus saame arendada laste oskust vaadelda loodust, õpetada neile esteetikat ja loomingulisust. Tegevusrajal võib läbi viia mitmesuguseid huvitavaid eksperimente ja katseid. Õpetajate juhendamise all kutsub loodusega suhtlemine lastes esile püsivama huvi, süvendab soovi selle eest hoolitseda ja ümbritsevat hoida ning armastada.

Novembri alguses avasime oma lasteaias pidulikult tegevusraja. Lasteaia territooriumile paigaldati juba eelnevalt tahvlikesed nii õuealal asuvate looduslike kui tehislike objektide nimetustega. Et raja avamine laste jaoks põnevamaks muuta, kirjutasid õpetajad muinasjutu „Hunt ja seitse kitsetalle” ainetel uue stsenaariumi.

Peale selle tulid meile külla vene Baba-Jaga ja eesti Kunksmoor. Miks just nemad? Sellepärast, et nad on elanud meie lasteaias juba üle kahe aasta, ilmudes meie ette lasteaiapidude ajal. Kunksmoor ja Baba-Jaga tulid meile projekti „Muinasjutt ühendab kõiki” käigus, mis toetab eesti-vene folkloori lõimumist ühena lasteaia aastaplaani järgi läbiviidavatest projektidest.

Ettevõetud üritus läks igati korda. Laste jaoks olid huvitavad nii küsimused looduse ja keskkonna kohta kui ka raja läbimise käigus lahendatud ülesanded. Unustamatu oli muidugi sõbrataride Kunksmoori ja Baba-Jaga esitatu ja see, kuidas lasteaia sümbol Kelluke ootamatult helisema hakkas.

Kuid üllatused sellega ei lõppenud. Järsku ilmus põõsastest välja karu, kes kohe lastega mängima tõttas ja nii suuri kui väikesi lõbustas. Lõpuks õnnitlesid kõik kitsetalled ema sünnipäeva puhul, tema aga kostitas vastutasuks lapsi maiustustega.

Õhtul, kui lapsevanemad lastele järele tulid, oli vaimustust palju. Lapsed said nüüd vanematele kogu päeva elamused ümber jutustada.

Tegevusraja avamist võib lugeda meie lasteaia jaoks uueks alguseks, sest see rada annab meile palju võimalusi nii loodust kui keskkonda uutmoodi ning põnevamalt tundma õppida.  See on ideaalne võimalus aasta läbi õuesõpet teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles