Endlas kuuleb Armeenia ja juudi rahvamuusika kohtumist džässivõtmes

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Shabat Quartet
Shabat Quartet Foto: Eesti Jazziliit

Homme kell 21.30 astub Pärnu Endla Jazzklubis üles Shabat Quartet – Eestis sündinud ansambel, mille loomingus kohtuvad Armeenia ja juudi rahvamuusika.

Kvarteti muusikas leiavad üksteist kaasakiskuvad rütmid, džässharmoonia, kaunid meloodiad ja improvisatsioon.

Ara Yaralyani, Jaan Jaansoni ja Aleksandra Kremenetski džässtriolikule lähenemisele annab erilise kõla Margarita Voskanyani vilepillide oskuslik valdamine ja rahvamuusika tunnetus.

Voskanyan on Jerevani muusikaakadeemia kasvandikust etnomuusik, kes spetsialiseerunud Armeenia rahvamuusikale ja puupuhkpillidele. Ta on õppinud Viljandi kultuuriakadeemiaski. Voskanyan on rahvusvaheliselt tegutsev muusik ja muusikateadlane. Eestis on Voskanyan tegutsenud aastast 2003 ansamblis Atlas muusiku ja kunstilise nõustajana.

Jaanson on Eesti üks paremaid džässikitarriste. Ta on nõutud bändikaaslane nii instrumentaalmuusika kollektiivides (Aleksander Paal Ballad Trio, Meelis Vind Project, Estonian Dream Bigband) kui ka koostöös lauljatega (Margus Vaher, Sofia Rubina, Liina Saar). 2012. aastal tunnustati teda Tiit Pauluse nimelise noore kitarristi preemiaga.

Armeenia päritolu kontrabassist Yaralyan on lõpetanud Eesti muusika- ja teatriakadeemia džässiosakonna. Ta on teinud koostööd maailma tuntud muusikutega nagu Ingrid Jensen, Kari Ikonen, Vardan Ovsepian, Andre Fernandes, Datevik Hovhanesyan, Verneri Pohjola.

Yaralyani pillitunnetus ja mänguoskus on teinud temast hinnatud ja nõutud muusiku. Ühtlasi on tegu andeka heliloojaga. Ta õpetab Tallinna Georg Otsa nimelises muusikakoolis.

Kremenetski on laia ampluaaga löökpillimängija. Tema ainulaadset musitseerimist kuuleb nii džässi- kui ka akustilise muusika kooslustes (Quid Novi, Redel Ruudus & Mirjam Kivisild, Mari Kalkun, Helin-Mari Arder, Elletuse). Aktiivse kontsertide andmise kõrvalt tegeleb ta heliloominguga ja õpetab löökpillimängu Nõmme muusikakoolis.

Homsele kontserdile pääseb tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles