Mihkli kiriku 30 aastat vaikinud orel pandi häälde

Silvia Paluoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihkli kiriku orel on valmistatud 1871. aastal ja selle taas häälde seadmist tähistab kogudus kontserdi-jumalateenistusega.
Mihkli kiriku orel on valmistatud 1871. aastal ja selle taas häälde seadmist tähistab kogudus kontserdi-jumalateenistusega. Foto: Urmas Luik

Mihkli kirikus ­mängib professor Andres Uibo taas orelil, mis ligemale 30 aastat seisis kooripealsel kasutult, misjärel sai taas häälde orelimeister Ago Tindi käe all. Kontsert-jumalateenistus toimub kolmapäeval, 31. oktoobril kell 15 ja sellega tähistatakse organisti ja helilooja Hugo Lepnurme 104. sünniaastapäeva.

Mihkli kiriku orel valmistati 1871. aastal Tallinnas Gustav Normanni töö­kojas, selle dateeringu on meister oma käega jäädvustanud.

“Sattusime Andres Uiboga tänavu kevadel esimest korda Mihklisse ja leidsime kirikust tipptegija valmistatud oreli – ­originaali,” rääkis Tint. “Kohalike jutu järgi mängiti orelit viimati 1990. aastatel ja see oli krigisenud ja vigisenud ning jäänud seejärel ripakile, sodi täis ning vajas puhastamist ja parandamist. Võtsin oreli juppideks lahti, mõni vile vajas asendamist ja nüüd saab sellel orelil jälle mängida.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles