Tootsi ajaloo raamat sai järje

Kristo Niglas
, Reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lev Suni on kirjutanud kaks raamatut Tootsi ajaloost, millest üks on kahasse kirjutatud koos tema pojaga.
Lev Suni on kirjutanud kaks raamatut Tootsi ajaloost, millest üks on kahasse kirjutatud koos tema pojaga. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Tootsi briketitehas tähistanuks järgmisel aastal 80. aastapäeva ja selle mälestuseks on Lev Suni avaldanud raamatu “Ameerika Tootsi rabas 2”.

Tegemist on järjega üheksa aastat tagasi ilmunud raamatule “Ameerika Tootsi rabas”. Teos algab Tootsi turbatehase ehitamisega ning jutustab läbi piltide ja alltekstide loo tööstusalevi ajaloost tänapäevani.

“Tootsi briketitehas oli Euroopas tolle aja kohta ultramoodne,” kirjeldas autor Suni. Sellise tehnoloogiaga tehast 1939. aastal mujal Euroopas polnud. Seepärast käisid paljud seda vaatamas ja imetlemas.

Teosele panema pealkirjaks “Ameerika Tootsi rabas” inspireeriski teda omaaegse Eesti välis- ja majandusministri Karl Selteri kõne valitsuse majandusdelegatsiooni külaskäigul Tootsi briketitööstusesse 1939. aasta suvel.

Tootsi turbarappa plaanitakse ehitada tuuleparki, kuid selle ümber käivad kohtuvaidlused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles