Laura Vadam: Mis komm või pomm?!

Laura Vadam
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maitsvat kõrvitsat meile võõrale halloweenile raisata on kurjast. Kõrvits potti, purki ja ahju!
Maitsvat kõrvitsat meile võõrale halloweenile raisata on kurjast. Kõrvits potti, purki ja ahju! Foto: Urmas Luik

Kui minu lasteaiaõpetajast ema rääkis lugu, kuidas ta kasvandikud oktoobri viimasel päeval korteri uksele koputasid ja hüüdsid “Komm või pomm?”, ei teadnud ta, kas nutta või sealsamas porimatil loengut pidada.

Eelmisel nädalal ilmusid mu sotsiaalmeedia lehtedele postitused, mis teatasid halloween’i pidudest ja üritustest. Paljud neist just koolides ja haridusasutustes. Muidugi on tore, et lastele-noortele üritusi korraldatakse ja üheskoos miskit ette võetakse, kuid leian, et oleks tähtis seesugust püha pidades süüvida, õpetades halloween’i ajalugu ja mõtet, mis ei tugine vaid hirmule ja magusale maiusele.

Kui paljud meist teavad, mida see kommertslikuks muutunud püha tegelikult tähendab ja kuidas nii mõnedki inimesed seda siiani tähistavad? Pakun, et kui seda kuskil mälumängu küsimuses ei ole mainitud või sellest intelligentselt tuttavalt ei ole kuulnud, on meist enamik selle koha pealt rumalad. Kristlikust pühast, mis on olemuselt surnute, sealhulgas pühakute, märtrite ja usklike mälestamise päev, on kujunenud kommertspüha, mis tugineb hirmule, pimedusele, kommile ja pommile. Ingliskeelne trick or treat ütleb: kui kommi ei anta, vastame väikese nalja või rumala viguriga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles