Piltuudis: haigla apteek on protestiks suletud

Joosep Laik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaidlus apteekide omandiõiguse üle on kaasa toonud ka protestiaktsioone.
Vaidlus apteekide omandiõiguse üle on kaasa toonud ka protestiaktsioone. Foto: Erakogu

55 apteeki kõikjal Eestis sulgesid esmaspäeva pärastlõunal kell 14 uksed, et juhtida tähelepanu seadusandja praagile, mille tõttu tuleb need apteegid hiljemalt juunis lõplikult kinni panna. Pärnus on teiste hulgas uksed sulgenud Apotheka keti Ristiku haruapteek haiglas.

Apteegipidajad paluvad klientidel mõista, et selle sammu taga on sotsiaalministeeriumi ja riigikogu otsused ning esmaspäeval poolepäevaseks kavandatud apteekide sulgemine muutub järgmisel aastal püsivaks, kui riigikogu ei lahenda kiirelt haruapteekide probleemi.

Eesti apteekide ühenduse (EAÜ) juhi Timo Danilovi sõnade järgi ei olnud riigikogu eesmärk neli aastat tagasi ravimiseadust muutes haruapteeke sulgeda, kuid lõpuks kukkus see nii välja. Parlament soovis haruapteekide kvaliteeti tõsta ja kohustas apteegipidajaid neid ümber tegema põhiapteekideks. Tegelikult muutsid aga üksteisega vastuolus seadusmuudatused ümberkujundamise võimatuks.

“Nüüd saab otsa viieaastane niinimetatud üleminekuaeg, mille jooksul oleks pidanud apteegid ümber kujundama. Ehk tegema midagi, mis seadusest tulenevalt pole võimalik. Kvaliteedi tõusu asemel ootavad külastajaid kahjuks suletud uksed. Tänasega soovime näidata, mida see praktikas tähendab,” selgitas EAÜ juht.

EAÜ on apteeke ja farmaatsia kõrgharidusega isikuid ühendav mittetulundusühing, mis kaitseb apteekide ja nende töötajate kutsealaseid, sotsiaalseid ja majanduslikke õigusi. EAÜ loodi 5. veebruaril 2002. Praegu kuulub ühendusse 296 apteeki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles