Pärnu linna piimamõis Sauga

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selline vaade avanes Pärnu linnale kuuluvale jõukale Sauga mõisale üle jõe läinud sajandi alguse piltpostkaardil.
Selline vaade avanes Pärnu linnale kuuluvale jõukale Sauga mõisale üle jõe läinud sajandi alguse piltpostkaardil. Foto: Olaf Esna erakogu

Hiljuti võis Pärnu Postimehest lugeda, kuidas kaks Jaan Tatika järeltulijat üritasid Sauga mõisa keldrit õhkida. See sundis üles otsima 20. juuli 2006 lehenumbri, kus ajaloodoktor Aldur Vungi sulest on pikem ülevaade Sauga mõisast ja selle pikast ajaloost.

Kirjutise järgi sai Pärnu linn Sauga mõisa oma valdusesse ametlikult 1561. aastal, kui Liivimaa orduriigi esindajad, Riia peapiiskop, Riia, Pärnu, Volmari ja Võnnu linna esindajad sõitsid Vilniusse Leedu seimile, et alistuda Poola ja Leedu riigile. Tegelikult kujunes see välja nii, et alistuti Poola kuningale ja Leedu suurvürstile Zygmunt II Augustile. 28. novembril 1561 alistumisvande andmisest ei võtnudki Pärnu esindajad osa, sest nad olid juba enne teisi saanud, mida tahtsid: kuningas oli kinnitanud Pärnu linna privileegid ja annetanud Sauga mõisa.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles