Romek Kosenkranius: Turismimaks – kas poolt või vastu?

Romek Kosenkranius
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turismi- või turistimaks võiks olla kohaliku omavalitsuse määrata ja sihtsuunitlusega puhke- ja turismimajanduse arendamiseks.
Turismi- või turistimaks võiks olla kohaliku omavalitsuse määrata ja sihtsuunitlusega puhke- ja turismimajanduse arendamiseks. Foto: Urmas Luik

Turismimaksu teemaga ollakse alles vaidluste ja lahenduste otsimise faasis, otsusteni läheb veel aega. Seda näitas Tallinnas korraldatud visioonikonverents. Lätis on riik andnud õiguse kehtestada kohalikud maksud, sealhulgas turismimaks omavalitsustes.

Riia linn on kaalunud turismimaksu, kuid pole seda siiani sisse seadnud. Jurmala linn kogub edukalt iga aasta umbes kaks miljonit eurot maksu linnapiiril iga siseneva auto pealt, see päevapilet annab õiguse parkida Jurmalas maksu tasumise päeval.

Eestis ei ole omavalitsustel nii suurt autonoomiat kui Lätis ja kohalikud maksud on meil küllaltki marginaalsed. Tüüpiliselt on omavalitsused kehtestanud parkimistasu, reklaamimaksu ja teede sulgemise maksu, riigi kaudu kogutakse maamaksu omavalitsuste eelarvesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles